Ahogy lapunk szombaton beszámolt róla: Nyikos Patrik személyében magyar bajnoka lett az ifjúsági szakács világbajnokságnak (Chaine des Rotisseurs). Lássuk, mivel érdemelte ki a címet.
Nyikos Patrik győzelme azért is jelentős, mert a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságok történetében először állhatott magyar versenyző a dobogó legfelső fokára. A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon a verseny szabályai szerint 27 év alatti ifjú szakácsok mérik össze tudásukat. A résztvevők jellemzően többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot. A verseny több mint 50 éves története során a magyar gasztronómia olyan kiemelkedő szereplői karrierjének adott lendületet, mint Kovács Lázár, Széll Tamás, Szulló Szabina, Bicsár Attila, Götz Zsolt, Ádám Csaba, Mede Ádám, Dalnoki Bence, Csillag Richárd és Lendvai Levente.
![]()
Az idei világbajnokság egy öt napos programsorozat részeként, 19 versenyző részvételével és mind az öt kontinensről érkező 12 zsűritag közreműködésével zajlott, alkalmat adva a kiváló magyar alapanyagokkal való megismerkedésre.
Hazai ízek, kötelező alapanyagok
Az október 4-i döntő helyszínét és a magyar konyhakultúrára jellemző, kötelező verseny-alapanyagokat a METRO Gasztroakadémia biztosította. A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége ugyanis, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek el, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort. A „meglepetés kosárban” ezúttal friss, csont nélküli szarvasgerinc, kacsamáj, fogas, birsalma és hazánkban gyártott vanília bourbon paszta volt.
![]()
A 2024. évi világbajnokság dobogós helyezettjei
A 12 tagú nemzetközi zsűri – mint mindegyik Chaine világbajnokságon – a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában háromtagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A kilenctagú kóstoló zsűri pedig a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrízte. A két zsűri összesített pontszámai alapján született meg a világbajnokság végső eredménye: a legjobb teljesítményt a hazai versenyző, Nyikos Patrik nyújtotta, a második helyezett a kanadai Sydney Hamelin lett, míg a bronzdíjas a norvég Siriyaporn Rithisirikrerg érdemelte ki.
![]()
Nyikos Patrik a kötelező alapanyagok kreatív felhasználásával az alábbi menüsort alkotta meg:
• Előétel: Zöldfűszeres fogastekercs, friss, citrusos beurre blanc • Főétel: Grillezett szarvasgerinc, konfitált burgonyával, diós zeller raguval, sült kacsamájjal és jus-vel szervírozva • Desszert: Fehércsoki mousse, fahéjas-citrusos birsalma raguval