Kitzinger Szonja
2024. szeptember 19.Taste of Transylvania , Erdély , gasztrofesztivál , Gyimesi Skanzen
"Aki nem szeretne problémát, ne jöjjön ide, mert az akad: kezdve mindjárt az idejutással. Aztán jóformán térerő sincs, ami lehet jó is, mert így az ember tud figyelni az emberekre, az ételekre, a környezetre, ami esetünkben nagyon erős vizuális élmény" – mondta Trucza Adorján saját gasztrofesztiváljáról a Taste of Transylvániáról idén nyáron a Magyar Konyhának. Mondandója sokakat eltántorított, de nem minket, akik hajlandóak voltunk kimozdulni szeptember 12-15. között a komfortzónánkból.
"Tudatos volt a helyszínválasztás, szeretem sokkolni az embereket a végletekkel. Egy többmilliós város közepén mindenki tud fesztivált szervezni. A falu végén talán az is, akinek van tapasztalata, de nekem, amikor két éve belevágtam nem volt" – nyilatkozta Trucza Adorján a Magyar Konyhának ez év augusztusában. Fesztiváljával, a Taste of Transylvaniával, ami ezen a hétvégén zajlott, életre szóló élményt nyújtott a vendégeknek, a hasonló fesztiválokat szervezőknek pedig jócskán feladta a leckét. Kreatív erőforrásokban ugyanis itt nem volt hiány, és, ha valamit, ezt érdemes lenne eltanulni a szervezőktől.
![]()
Vineta készül
A kilépést a komfortzónából azt jelenti, hogy az odajutás tényleg nehézkes volt. Gyimesközéplok 800 kilométerre van Budapesttől, ami autóval, a pihenők nélkül 9-10 óra utazást jelent, ezt nem vállaltuk. Szóba jöhetett volna a vonat éjszakai zötykölődéssel, de az még úgy sem volt vonzó alternatíva, hogy Bíró Lajos főztjét lehetett vacsorázni a restiben.
![]()
A mikrofonnál Rácz Jenő és Bíró Lajos
Legyen akkor repülő és bérautó – gondoltuk, de az sem hozott könnyebbséget. Budapestről Marosvásárhelyre vagy Brassóba érdemes megérkezni. A Wizzair lehetetlen időpontokban (éjszaka vagy kora hajnalban) repüli Marosvásárhelyet és Brassót is. Azért esett Brassóra a választásunk, mert onnan csak 2 óra autóval a helyszín, Marosvásárhelytől azonban 3.
Tatár Attila, a Bagossy Brothers együttes tagja egy Szabi pizzán osztozkodik Kitzinger Szonjával
Az utazásszervezés közben sokszor felmerült a kérdés, megéri-e mindez? Utólag azt mondjuk: nagyon is, mert ami itt várt, egy teljesen más világba kalauzolt. Senki nem telefonált és nem is nyomkodta a telefonját, maximum fényképezés vagy videók rögzítése miatt. Mivel Facebook és Instasztorik real time megjelenítésére nem volt lehetőség, az emberek elkezdtek beszélgetni, egymásra figyelni, ahogy ez régebben szokás volt.
![]()
Trucza Adorján, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője pálinkával kínál
Valahogy belassult minden és született egy fesztivál, ami végre arról szólt, amiről kellene: a gasztronómiáról, ízélmény-szerzésről, az egymás és a természet felé fordulásról. A Gyimesi Skanzen ugyanis parádés természeti környezetben fekszik egy könnyen bejárható és átlátható területen. Stoller Márton BBQ és grillmester, az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hall vezetője mondta nagy bölcsen: "Erdélyből mindig gazdagabban jön haza az ember, lélekben egész biztosan!" Igaza van! Ami minket megfogott, a fesztivált jellemző kreatív ötletek, fel is soroljuk, mitől lett számunkra különleges az egész.
![]()
Stoller Márton a Berke Farm birkáját sütötte meg a fesztivál második napján
1. Helyszínválasztás
A Gyimesi Skanzenbe tényleg csak az jön el, akit érdekel, hogy Erdélyben milyen egy gasztrofesztivál. A pálya nehezített, az ideérkezés önmagában kihívás, az első jutalomfalat az, hogy az itt eltöltött napok vagy órák nagyon erős vizuális élményt adnak, a látvány pedig úgy ég be a retinába, hogy azt senki nem radírozza ki onnan.
![]()
A helyszín skanzen és szálláshely a hétköznapokban
2. Lovasszekerekkel a fesztiválra
Gyimesközéplokon egy erre kijelölt parkolóba kellett lerakni az autót, onnan gyalog vagy egy lovaskocsival lehetett megérkezni a fesztiválra. A faluból 18 lóval és szekérrel rendelkező helyi lakos vállalta a fesztiválozók lótaxizástát föl és le, a fuvar díja a fesztiválbelépő árába volt kalkulálva. Az élmény varázslatos, az ötlet zseniális volt!
![]()
Volt, hogy apa-fia hajtotta a fogatot
3. Köszi, de ezt ne!
Voltak tiltások, nem az volt, hogy mindenki főzött-sütött bele a vakvilágba. Nem lehet például tájidegen anyagokból dolgozni. Tehát, ha valaki egzotikus zöldségekből-gyümölcsökből álló fogást kívánt kóstolni, nem jó helyen járt a Gyimes-völgyében, mert a szervezők a saját gasztrokultúrájukat, hagyományaikat szerették volna megmutatni. Ennek ékes példája, hogy az egyetlen kürtőskalács-stand, a Simon-családé nem készíthetett édes kürtős, kizárólag sajtosat és azon belül is helyi sajtosat.
![]()
Balra a csiripánkó nevű erdélyi étel, ami mákos lőnyeként is ismert
4. Pityókagyűjtés
Szombat reggel pityókaásásra került sor a színpad mellett. A krumplit hagyományosan lóval és ekével forgatták ki a földből, ezt pedig a fesztiválozók szedhették fel. A belecsempészett játék az volt, hogy a krumplisorok közt kindertojás-belsőket is lehetett találni, bennük egy számmal, amivel ajándékokat lehetett nyerni, a fődíj egy elektromos kerékpár volt. Utána a kiásott krumpli megfőtt és sajttal, helyi érlelt túróval remek reggelinek bizonyult a résztvevők számára.
![]()
Pityókaszedés a Gyimesekben
5. Pop up champagne bár a monarchia határánál
Katonai teherautók szállították fel a nagyérdeműt az Apa-havasra, ahol a Monarchia egykori határánál egy champagne bárban lehetett poharazgatni és csodálni az egészen elképesztő kilátást.
![]()
![]()
7. Helyi asszonyok vs. séfek
Az örömfőzdénk főszereplői idén helyi asszonyok voltak, akik tradicionális ételeket készítettek, velük párhuzamosan ugyanazon alapanyagból 8-10 neves séf elkészítette ugyanannak az ételnek a kortárs verzióját, majd a fesztivál népe ezeket ingyen megkóstolhatta és eldönthette, melyik ízlik neki jobban.
![]()
Barna Ádám Michelin-csillagos séf és a főzőasszonyok vezetője, Jánossy Alíz
6. Rézüst, mint szimbólum
Erdélyben hat nagyobb nemzet – a magyar, a román, a szász, az örmény, a cigány, a zsidó – él együtt, a fesztiválon mindegyiknek a kultúrájából láthattunk valamit. Erdély egy nagy üst, amelyben összeérnek a nemzetek és az ízek. Ezt jól szimbolizálta annak a cigány iparművésznek a munkája, aki a fesztivál ideje alatt egy rézüstöt kalapált ki, amiben a soron következő fesztiválokon jókat lehet majd főzni.
![]()
Az üst készültségi szintje a fesztivál második napján
7. Jótékonysági zakuszkafőzés
A nulladik napon négy csapat – a Sepsi OSK, a Gyulafehérvári Caritas, a Gyergyói HK és a Hargita Megyei Vöröskereszt – főztek zakuszkát, ami utóbb megvásárolható volt, a bevétel pedig jótékony célra ment, így a jótékonyság is megjelent a fesztiválon.
![]()
Üvegekben a végeredmény
8. Egyéb programok
Remek szakmai beszélgetések színesítették mindezeken felül a programot. Kitzinger Szonja, a magyar Konyha főszerkesztője a "Gasztroújrságírás ma" című szakmai beszélgetésen kapott szót, míg magazinunk fotósa, Körmendi Imre a "Ha le sem fotóztuk, meg se ettük?" gasztrofotós kockaasztal beszélgetésen mesélt a tapasztalatairól. Természetesen nincs gasztrofesztivál koncertek nélkül. Szalonna és bandája, a Boban Markovic is fellépett, ahogy ide illett a Bagossy Brothers Company koncertje is, ami remek, a tájba illő választás volt. A csapat tagjai ugyanis innen kőhajításra, Gyergyószentmiklóson élnek, így a saját környezetükben láthattuk őket zenélni és mondhatom, jól állt nekik a táj. A Bagossy Brotherssel a helyszínen a Magyar Konyha interjút készített, a beszélgetést az októberi lapszámunkban lehet majd elolvasni.
![]()
Tatár Attila és Bagossy Norbert a koncert előtti pillanatokban
9. Saját fizetőeszköz
A fesztivál saját pénznemmel is büszkélkedett, ez volt a Picula. 1 Picula = 20 lej. A műanyag fizetőeszköz egy törés által felezhető volt. A termékek minden esetben fél vagy egy egész Piculába kerültek.
Zárszóként pedig legyen elég annyi, hogy tegnap kihirdették a 2025-ben esedékes Taste of Transylvania időpontját, ami jövőre szeptember 4 és 7. között lesz. Mi biztosan ott leszünk!
![]()
Rácz Jenő egy helyi szakácskönyvet lapozgat