Készítette: Segal Viktor (Déryné Széppataki Róza alapján, XIX. század első fele) receptje
2020. november 20.- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 30 dkg májas hurka
- 50 dkg sertésoldalas
- 1 kg vágott savanyú káposzta
- 1 közepes fej savanyú káposzta
- 20 dkg vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dkg sertészsír
- 1 l húsalaplé
- 15 dkg rizs
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 tk fűszerpaprika
- só, bors
TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát a sertészsíron lepirítjuk, majd a tűzről lehúzzuk, hozzátesszük a fűszerpaprikát. Miután elkevertük, visszatesszük a tűzre, és 2 dl alaplevet öntünk hozzá, majd zsírjára pirítjuk. Az így kapott kihűlt alapot összekeverjük a darált hússal, a rizzsel, majd fűszerezzük. A fejes káposztát levelekre szedjük, és a darált húsos töltelékkel megtöltjük, majd feltekerjük.
KÁPOSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A szalonna bőrét lehúzzuk, két szeletbe vágjuk. A szalonnát szeletekre vágjuk. A bőrt az edény aljára tesszük. Utána rétegezve rakjuk rá először a töltelékeket, majd a vágott káposztát, egy sor májas hurkát, a szalonnaszeleteket és az oldalast.
Ezt addig ismételjük, amíg egyformán tudjuk rétegezni. A maradék alaplevet ráöntjük, a tetejére a szalonnabőr másik felét helyezzük, melyre fedőként a káposztafej külső leveleit tesszük.
kolozsvári szalonna , májas hurka , sertésoldalas , savanyú káposzta , káposzta , húsalaplé , vöröshagyma , fokhagyma , sertészsír , darált sertéshús , rizs , fűszerpaprika