Receptek

Erdélyi töltött káposzta

Készítette: Segal Viktor (Déryné Széppataki Róza alapján, XIX. század első fele) receptje

2020. november 20.
  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • 30 dkg májas hurka
  • 50 dkg sertésoldalas
  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 1 közepes fej savanyú káposzta
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 l húsalaplé
  • 15 dkg rizs
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 tk fűszerpaprika
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát a sertészsíron lepirítjuk, majd a tűzről lehúzzuk, hozzátesszük a fűszerpaprikát. Miután elkevertük, visszatesszük a tűzre, és 2 dl alaplevet öntünk hozzá, majd zsírjára pirítjuk. Az így kapott kihűlt alapot összekeverjük a darált hússal, a rizzsel, majd fűszerezzük. A fejes káposztát levelekre szedjük, és a darált húsos töltelékkel megtöltjük, majd feltekerjük.

KÁPOSZTA ELKÉSZÍTÉSE:

A szalonna bőrét lehúzzuk, két szeletbe vágjuk. A szalonnát szeletekre vágjuk. A bőrt az edény aljára tesszük. Utána rétegezve rakjuk rá először a töltelékeket, majd a vágott káposztát, egy sor májas hurkát, a szalonnaszeleteket és az oldalast.
Ezt addig ismételjük, amíg egyformán tudjuk rétegezni. A maradék alaplevet ráöntjük, a tetejére a szalonnabőr másik felét helyezzük, melyre fedőként a káposztafej külső leveleit tesszük.

Lassú tűzön 3-4 óra alatt készre főzzük.



kolozsvári szalonna , májas hurka , sertésoldalas , savanyú káposzta , káposzta , húsalaplé , vöröshagyma , fokhagyma , sertészsír , darált sertéshús , rizs , fűszerpaprika

További receptek