Receptek

Citromos csepp

Auguszt József receptje

2021. február 9.

(30 darabhoz)
SÁRGAKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 liter tej
  • 140 g kristálycukor
  • 1 vaníliarúd (jó minőségű)
  • 5 tojássárgája
  • 30 g búzakeményítő
  • 25 g finomliszt
  • csipetnyi só

MÁKOS PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g mák
  • 180 g tojásfehérje
  • 200 g kristálycukor
  • 100 g finomliszt
  • 3 db citrom héja reszelve
  • 9 db tojássárgája
  • 40 g olívaolaj

CITROMKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • az előző nap elkészített sárgakrém
  • 600 g tejszínhab
  • 100 g kristálycukor
  • 3 dl citromlé, rostokkal együtt, 3 db citrom héja is belereszelve
  • 30 g zselatin
  • 2 dl víz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Először készítünk egy alapkrémet (crème patisserie), amit mi sárgakrémnek nevezünk. Ezt egy nappal korábban elkészítjük.


SÁRGAKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
Az egyik üstben a búzakeményítőt a liszttel összeszitáljuk, a tojássárgáját kevés tejjel elkeverjük. Egy másik edényben a maradék tejet a vaníliarúddal, a sóval és a kristálycukorral felfőzzük. Az első üst tartalmát csomómentesre keverjük, majd szép fokozatosan, folyamatosan keverve, hozzáadjuk a felforralt vaníliás tejet. Ilyenkor általában azonnal besűrűsödik, de akkor még nem jó, tovább kell keverni. Amikor már elég sima, gőz fölé helyezzük, és addig „nyüstöljük”, amíg újra folyós lesz.
Lehűtjük, és egy napra hűtőszekrénybe tesszük.

MÁKOS PISKÓTA ELKÉSZÍTÉSE:
A mákot megdaráljuk, összekeverjük a megszitált liszttel és a citromhéjjal. A tojássárgáját a kristály-cukor egy részével habosra verjük. A tojásfehérjét a többi cukorral felverjük, de nem kemény habbá, hanem éppen hogy megálljon. Összekeverjük a sárgáját és a fehérjét, hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal óvatosan csomómentesre keverjük, miközben belecsurgatjuk az olívaolajat. 2-3 cm vastag piskótát sütünk belőle, amit majd hosszúkás szeletekre vágunk. (Mi csepp formájúra készítjük.)

CITROMKRÉM ELKÉSZÍTÉSE:

A sárgakrémet 100 gramm kristálycukorral és a citromlével simára keverjük, hozzáadjuk a felvert tejszínt. A zselatint 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínes keverékhez, és ráöntjük a mákos piskótára. Keretbe tesszük, hogy ne folyjon szét. Egyből betesszük a hűtőszekrénybe.

TÁLALÁS ÉS DÍSZÍTÉS:

Citromfűvel, mákkal és eperrel díszítjük.


tej , tojás , vaníliarúd , búzakeményítő , liszt , mák , citrom , olívaolaj , sárgakrém , tejszínhab , zselatin

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra