Receptek

Cukkinikenyér

Nábelek Zsófia receptje

2021. július 23.
  • 2 db közepes cukkini
  • 140 g finomlisz
  • 70 g zabliszt
  • 2 db tojás
  • 1 mk só
  • 4 g szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1/2 mk őrölt koriander
  • 1/2 mk őrölt szerecsendió
  • 1/4 mk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 db lime leve és héja
  • 120 g cukor
  • 100 g világosbarna cukor
  • 50 ml olívaolaj
  • 100 ml olvasztott vaj
  • 100 g durvára vágott pekándió
  • 50 g apróra vágott vörös áfonya
  • 3 ek barna cukor
  • 4 ek nagy szemű zabpehely
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sütőt melegítsük elő 175 °C-ra.


A cukkiniket reszeljük le egy nagy lyukú reszelőn, forgassuk össze egy kis csipet sóval, majd tegyük félre 5 percre.

Közben vajazzunk ki egy kb. 20x18 centis kenyérformát, és béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy a hosszanti oldalán bőven túllógjon – így sütés után könnyen ki tudjuk emelni a formából.

A reszelt cukkiniből alaposan nyomkodjuk ki a vizet, egy tiszta pelenkával vagy konyharuhával csavarjuk ki belőle az összes nedvességet. Körülbelül 200 g cukkinire lesz szükségünk.

Egy tálban keverjük össze a liszteket, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket.

Egy másik tálban habverővel keverjük csomómentesre a tojásokat, a vaníliát, a cukrokat, a zsiradékokat, a lime levét és héját.

Spatulával forgassuk a nedves hozzávalókhoz a szárazanyagokat, végül forgassuk bele a kinyomkodott cukkinit, pekándiót és vörös áfonyát.

Simítsuk a masszát az előkészített formába. A barna cukrot és a zabpelyhet keverjük össze, és szórjuk meg vele a kenyér felületét.

Süssük 45-50 percig, vagy tűpróbáig: ha a beleszúrt hústű vagy fogpiszkáló tisztán jön ki, elkészült.


Rácson hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki a formából, ezután szeleteljük.

Szorosan körbefóliázva szobahőmérsékleten napokig eláll.


cukkini , zabliszt , finomliszt , tojás , szódabikarbóna , sütőpor , fahéj , koriander , szerecsendió , vaníliakivonat , szegfűszeg , lime , vaj , olívaolaj , pekándió , vörös áfonya , zabpehely

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra