Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. április 6.- 400 g búzaliszt
- 50 g durumliszt
- 50 g porcukor
- 60 g vaj
- 250 g tej
- 40 g mazsola
- 25 g élesztő
- 2 ek rum
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 1 db tojás a lekenéshez
Péklapát - Legyünk mi is pékek!
VAJAS KALÁCSKOSZORÚ MAZSOLÁVAL
TésztaHozzávalók:
400 g búzaliszt
50 g durumliszt
50 g porcukor
60 g vaj
250 g tej
40 g mazsola
25 g élesztő
2 ek rum
1 db tojás
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és leve
1 db tojás a lekenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a többi összetevővel (a mazsola kivételével) 2/3-ig összedolgozzuk, dagasztjuk.
Hozzáadjuk a rummal meglocsolt mazsolát, és addig dagasztjuk, amíg a tészta sima felületű nem lesz. A kész tésztát letakarva 30 percig pihentetjük, kettéosztjuk, és a két darab tésztából rudakat formálunk, amelyet összesodrunk, a két végénél összecsípjük, és koszorú alakúra formáljuk.
Előre kivajazott tortaformába rakjuk, és a közepére egy kisebb üvegpoharat teszünk, amelyet előtte lisztbe mártunk. 30-40 percig kelesztjük, és sütés előtt tojással lekenjük.
180-190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig – tűpróbáig – sütjük. Az elkészült kalács az ünnepi asztal dísze is lehet, ez esetben a tojásokat a koszorú közepébe is rendezhetjük.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.