Receptek

Így készül a tökéletes húsvéti kalács

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. április 6.
  • 400 g búzaliszt
  • 50 g durumliszt
  • 50 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 250 g tej
  • 40 g mazsola
  • 25 g élesztő
  • 2 ek rum
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 1 db tojás a lekenéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Péklapát - Legyünk mi is pékek!

A húsvét jó alkalom arra, hogy az is kipróbálja magát a sütő előtt, aki eddig nem mert belevágni egy-egy péksütemény elkészítésébe. Napjainkban – amikor az igényesebb, tudatosabb fogyasztók már számos helyen be tudnak szerezni jó minőségű pékárut – egyre többen lepik meg a családot saját készítésű finomságokkal is. Divat otthon kovászt nevelgetni, kenyeret, kiflit, édes péksüteményeket gyúrni, dagasztani. Ehhez szeretnénk ötleteket adni új rovatunkkal, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével mutatjuk be: nem ördöngösség kötényt kötni és belecsapni a liszteszsákba. Húsvétra vajas-mazsolás kalácsot sütöttünk, ami az ünnepi asztal dísze lehet.

VAJAS KALÁCSKOSZORÚ MAZSOLÁVAL

Tészta
Hozzávalók:
400 g búzaliszt
50 g durumliszt
50 g porcukor
60 g vaj
250 g tej
40 g mazsola
25 g élesztő
2 ek rum
1 db tojás
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja és leve
1 db tojás a lekenéshez

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a többi összetevővel (a mazsola kivételével) 2/3-ig összedolgozzuk, dagasztjuk.



Hozzáadjuk a rummal meglocsolt mazsolát, és addig dagasztjuk, amíg a tészta sima felületű nem lesz. A kész tésztát letakarva 30 percig pihentetjük, kettéosztjuk, és a két darab tésztából rudakat formálunk, amelyet összesodrunk, a két végénél összecsípjük, és koszorú alakúra formáljuk.



Előre kivajazott tortaformába rakjuk, és a közepére egy kisebb üvegpoharat teszünk, amelyet előtte lisztbe mártunk. 30-40 percig kelesztjük, és sütés előtt tojással lekenjük.



180-190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig – tűpróbáig – sütjük. Az elkészült kalács az ünnepi asztal dísze is lehet, ez esetben a tojásokat a koszorú közepébe is rendezhetjük.



AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.





húsvét , kalács , Zalaco

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra