Schäffer Erzsébet receptje
2022. október 13.5–8 dkg vaj (újabban ghí vajat használok) 10 gerezd duci fokhagyma
3-4 normál fakanálnyi finomliszt
1 liter tej
1 liter víz
1-2 dl tejszín
2 erőleveskocka (elhagyható, én már elhagytam) fűszerek: csipetnyi őrölt szerecsendió, fehér bors,
eldörzsölt majoránna, pici csombor
1-2 korty pálinka (nem több, mert édes lesz), jó, ha szilva, de más pálesz sem ront az ízén
3-4 ujjnyi vagy bármennyi kéksajt (ha nincs otthon, nem baj, más sajt is megteszi, ha semmi nincs,
anélkül is elmegy, de sajttal teltebb ízű)
Egy fazékban lassú tűzön megolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet, kevergetem váltig gyönge tűzön, nem pirítom. Belekerül a szétnyomott fokhagyma (én már régen egy kis lyukú almareszelőn reszelem – egyszerűbb).
Kevergetem a masszát, ha nagyon „száraz”, kap még egy kis vajat. Kavarás közben szépen felöntöm a tejjel, a vízzel, a tejszínnel. Vigyázok, ne legyen csomós. Beleteszek minden más hozzávalót, fűszert, leveskockát, pálinkát, sajtot, hagyom lassan forrni – vigyázat, hamar kifut! (Menet közben a fazék alját kapargassuk, képes és odakapja.) Öt percig hagyom csöndesen bugyogni – és kész a szép selymes, kellemesen sűrű krémleves.
JÁTSZHATUNK
Illik bele a pirított rozskenyér vagy magvas kenyérkocka.
Néha csak beletördelem a pirított kenyérszeleteket – rusztikus.
Kiflikarikákat reszelt sajtba nyomok, NDK-pirítóssütőn megpirítom, ráúsztatom a levesre – elegáns.
Tökmagolajat kerekítek rá finoman – artisztikus.
De szórtam már rá királymazsolát, tört diót, tört mandulát, mogyoródarabkákat – nem sokat, épp hogy. Ha zöldre vágytunk, pár szál rukkola, kevés metélt medvehagyma, két-három lilahagyma-karika – bármi feldobja és finom.
INTELEM
Ha marad, másnapra besűrűsödik, szabad hígítani, nem árt neki. Mivel laktató, elég utána egy könnyű kevert saláta vagy kis desszert, vagy csak az a könnyű fehérbor, amiből már kortyoltam főzés közben. Amúgy hosszabb volt leírni, mint elkészíteni.