Toplisták

Martinez Andrea

2024. február 17.

Minden országnak megvan a maga ikonikus levese. Az adott régió gasztronómiai karaktere mindig egy egyszerű, tradicionális étel.


Ezekre az egyszerű levesekre a helyi alapanyagok használata jellemző. Némelyik hígabb, mások sűrűbbek, de a zöldség sohasem hiányzik. Általában melegen fogyasztják, de a forróbb éghajlaton nem ritka, hogy hidegen találják. Íme 10 leves a világ minden tájáról, amelyeket érdemes megízlelni.

1) Miso leves – Japán

Minden napszakban ott van a japán asztalokon, már a reggelinél is. A leves alapja a dasilé (halleves), melybe misopasztát kevernek. Jellemzően tofu és hínár is kerül bele. A többi hozzávaló régióként változhat.


2) Borscs – Ukrajna

Feltűnő színe a szuperereje ennek a tradicionális ukrán levesnek, amely Oroszországban és egész Kelet-Európában népszerű. Alapja a cékla, ennek köszönhető élénkvörös, rózsaszínes színe. A borscs a céklán kívül tartalmazhat zöldségeket és hüvelyeseket, de paradicsomot és többféle húst is. Tűzforrón szolgálják fel, joghurttal vagy tejföllel.


3) Ribollita – Olaszország

Elképzelhetetlen úgy utazgatni Toszkánában, hogy nem kóstoljuk meg a ribollitát! Ennek a rusztikus levesnek fő összetevője a cavalo nero, a toszkán kel, és a maradék, szikkadt kenyér. A ribollita olyan paraszti étel, amely a toszkán régió gasztronómiai szimbólumává vált, és ma már a fine dining éttermekben is megtalálható.


4) Bouillabaisse – Franciaország

Halat hallal! – lehetett a jelszava azoknak a marseille-i halászoknak, akik az eladatlan, megmaradt fogásból készítették először ezt a világhírű levest. Ahhoz, hogy bouillabaisse-nek hívják, legalább négy alaphalat kell tartalmaznia: vörös márnát, fehér angolnát, gubacshalat és skorpióhalat. És ezekhez kell még halat adni... További nélkülözhetetlen összetevő a fokhagyma, a citrushéj, a babérlevél és a sáfrány.


5) Gazpacho – Spanyolország

Verhetetlen az andalúz nyári hőséggel szemben ez a nagyszerű leves, amelyet hidegen tálalnak. A gazpacho alapja a paprika, a paradicsom, az uborka, a fokhagyma, a kenyér és az olívaolaj. Ha megkóstolunk egy kanál gazpachót, akkor a mediterrán térség összes zöldséges ízét megkóstoljuk. 


6) Pho – Vietnám

Mitikus erőleves! Ennek a több órán át főzött aromás ételnek az alapját a hús vagy a hal, a friss zöldségek, a gyömbér és egyéb ázsiai fűszerek adják. Rizstésztával tálalják, amit kézzel gyúrnak és nem lehet régibb négyórásnál. Az eredetileg reggelinek szánt ízletes ételt, mára már bármely napszakban élvezhetik rajongóik.


7) Tom Yam – Thaiföld

Friss és savanykás, nagyon intenzív, kellemes fűszeres jegyekkel. A leves alapja a garnélarák. Ez egy nagyon aromás leves, melynek összetevői a citromfű, a combava levelek, a halszósz, a chili, a citromfű és lime leve.


8) Harira – Marokkó

Ez nem hétköznapi leves: különleges alkalmakkor szolgálják fel. Népszerű esküvőkön vagy a ramadán idején. A harira íze különösen zamatos és fűszeres. Marhahúsból, hüvelyesekből és sok különböző gyógynövényből készül, mint a kurkuma, gyömbér, bors, petrezselyem és koriander. 


9) Menudo – Mexikó

Ez a leves a latin-amerikai kultúra igazi gasztronómiai szimbóluma. A mexikói változat marhapacalból készül, amelyet alaposan megtisztítanak és megmosnak, majd chiliből, paradicsomból, lime-ból, hagymából, oregánóból és korianderből álló lében főznek.


10) Lohikeitto – Finnország

Tipikus északi étel a lohikeitto, amelyben a póréhagyma, a burgonya és sárgarépa találkozik a friss lazacfilével. A tejszíntől vagy tejtől hófehér színű leveshez fűszernövényeket, például kaprot, borsot, vagy chilipaprikát adnak.


Fotó: AdobeStock

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló