Szajkó Ferenc receptje
2020. augusztus 5.60 dkg marha hús (nyak vagy lapocka)
40 dkg sertés hús (dagadó)
2 dkg só
bors ízlés szerint
1 tk szódabikarbóna
2 gerezd fokhagyma
A vajdasági konyhát több évtizede formálják a helyi szerb és balkáni behatások, így napjainkra a hagyományos magyar konyha mellett, a délvidéki éttermek kínálatában és a családok vasárnapi asztalán egyaránt megjelennek a klasszikus, magyaros fogások, a helyi hagyományos ételek, és a balkáni konyha legjobb megoldásai is.
A balkán térség egyik, ha nem a leghíresebb étele a csevap, amit a török hódoltság hagyományozott a délszáv népekre. A darálthúsból készült fogás mára azonban
Az igazi bosnyák recept szerint marha- és birkahúsból készítik, a délvidéki verzióban viszont sertés dagadóra cserélik a bárányt, de a szerbekhez hasonlóan lilahagymával, ajvárral is tálalják. Aki viszont a hagyományosabb ízeket kedveli, kérheti a csevapot kajmakkal, ami egy jellegzetes szerbiai tejtermék, félúton a vaj, a tejszín és a túró között.
A húsokat felcsíkozzuk, összekeverjük a fűszerekkel és 6 órán keresztül hideg helyen pihentetjük. A pihentetés után a fűszeres húsokat ledaráljuk, először nagyobb lyukú húsdarálón, majd utána egész apró lyukú rostán. A darálás után még kb 20 percen keresztül gyúrjuk és össze dolgozzuk, majd kb. 3 dkg-os henger formákat gyúrunk. Grillen kb. 4-5 perc alatt készre sütjük.
Ajvárral és lila hagymával tálaljuk.
Ez eredeti bosnyák recept szerint 80 dkg marhahúst és 20 dkg birkahúst használunk.
csevap , kajmak , vajdaság , magyar , magyarkanizsa