Készítette: Nábelek Zsófia. Bálint Margit (Szirtosváralja) receptje
2021. február 17.- 1 kg alma
- 500 g liszt
- 4 db tojássárgája
- 250 g vaj
- 150 g cukor
- 1 db citrom
- 1 zacskó sütőpor
ELKÉSZÍTÉSE:
Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Alacsony lángon addig kell a saját levében dinsztelni, amíg kezd apadni. Fahéj csak akkor kerüljön bele, amikor már majdnem kész, utána tegyünk bele 200-250 g cukrot. Meggyúrjuk a tésztát: a sütőport fel kell fújtatni (habosítani) a citrom levével, hogy ne érződjön a sütőpor íze, összegyúrjuk a liszttel, vajjal, cukorral és a tojássárgájával.
A tészta háromnegyedét kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságra, a többit félretesszük. Miután beletettük a tepsibe, egy kevés grízzel meghintjük, hogy ha az alma levet enged, akkor az szívja fel. Utána tesszük rá az almát, elsimítjuk. A maradék tésztából keskeny csíkokat sodrunk, rácsozva feltesszük az almára.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg megpirul. Szeletelés előtt hagyjuk langyosra hűlni, porcukorral meghintve tálaljuk.
Az almát helyettesíthetjük lekvárral is, amiből 450 g kell, de akkor a cukor mennyiségét 100 g-ra kell csökkenteni.
A habos ribizlis vagy a habos szilvás pitéhez hasonlóan tojásfehérjehabbal is készíthetjük.