Nábelek Zsófia receptje
2021. március 22.- 335 g tejszín
- 70 g cukor
- 70 g tojássárgája
- vanília
- 1/2 mk só
- 50 g fekete áfonya (fagyasztott is lehet)
TOJÁSMENNYISÉG
A profi szakácsok a tojások eltérő mérete miatt grammban adják meg a mennyiségeket, illetve amiatt is, mert a konyhákon és a cukrászatokban sterilizált sárgáját és fehérjét használnak.
100 g sárgája általában 5 db tojássárgájának felel meg,
100 g fehérje pedig 3 db tojásfehérjének.
Egy egész közepes méretű tojás kb. 60 gramm.
A tejszínt, cukrot, tojássárgáját, vaníliát és a sót botmixerrel simára turmixoljunk, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen buborékos a folyadék. A fekete áfonyát osszuk szét 6 darab hőálló tálkában, majd egyenlően adagoljuk a tálkákba a masszát.
Tegyük magas falú tepsibe, öntsünk köréjük egy ujjnyi vizet és 120 °C-ra előmelegített sütőben egy órán át süssük.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni a créme brulée-t, majd tegyük hűtőbe legalább 4 órára, de egy éjszakára a legjobb. Szórjuk meg vékony réteg cukorral és konyhai lángszóróval karamellizáljuk a tetejét.