Bálint Margit receptje
2020. augusztus 4.- 1 kg alma
- 50 dkg liszt
- 4 db tojássárgája
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 1 db citrom
- 1 zacskó sütőpor
Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Addig kell a saját levében dinsztelni, amíg kezd apadni. Fahéj akkor kerül bele, amikor már majdnem kész. Utána teszünk bele 20-25 dkg cukrot.
Meggyúrjuk a tésztát. A sütőport föl kell fújtatni a citrom levével, hogy ne érződjön a sütőpor íze. Majd a tészta háromnegyedét kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságra, a többit félretesszük.
Miután beletettük a tepsibe, egy kevés grízzel meghintjük, hogy ha esetleg az alma levet enged, akkor az szívja föl.
Utána tesszük rá az almát, elsimítjuk, és akkor kell rátenni átlósan a rácsot.
Forró sütőben megsütjük, és amikor kész, porcukorral meghintjük.
Az almát helyettesíthetjük lekvárral is, amiből 45 dkg kell, de akkor a cukor mennyiségét 10 dkg-ra kell csökkenteni.
A tojásfehérjét fölverjük cukorral, és amikor a tészta félig megsült, akkor rákenjünk, visszatesszük, és készre sütjük.