Lőrincz György receptje
2018. február 2.- 15 dkg rétesliszt
- 15 dkg BL 55-ös liszt
- 2 dkg só
- 2 dkg cukor
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- víz, amennyit a tészta felvesz
- 4 db zöld spárga
- 4 db fehér spárga
- 4 db retek
- 2 szál rebarbara
- vegyes fűszernövények ízlés szerint (koriander, turbolya, kapor, petrezselyem)
- 4 szál angolzeller
- 2 db zellergumó
- 1 db zöld alma
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 1 fej salotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 1 l zöldségalaplé
A liszteket, az egész tojást és a 3 tojássárgáját, a sót, a cukor felét és a 0,5 dl olívaolajat összegyúrjuk rugalmas, sima állagú tésztává annyi vízzel, amennyit felvesz (lisztenként eltérések lehetnek). Lefóliázzuk, pihentetjük kb. 30 percig hűtőben.
ZELLERPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A gumókat meghámozzuk, daraboljuk.
A salotta hagymát és a gerezd fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt zellergumót, rövid ideig dinszteljük, majd zöldségalaplével felöntjük, puhára pároljuk. A készre párolt zellergumókat magas fordulatszámú mixerrel pürésítjük, majd kettéosztjuk. Az egyik felét félretesszük.
TÁLALÁS:
A tányérra egy kanál segítségével csík formában felkenjük a krémes zellerpürét, minden csíkhoz tálalunk egy tortellonit, majd a jeges vízbe áztatott zöldségekkel és a friss fűszernövényekkel díszítjük, tálaláskor az angolzelleres olajjal megöntözzük.
tészta , zeller , alma , salotta , rebarbara , cukor , só , tejszín , zöldalma , finomliszt , rétes liszt