Kalla Kálmán receptje
2020. december 8.(8 darab 500 g-os)
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg liszt
- 400 g vaj
- csipet só
- 150 g porcukor
- 20 g élesztő
- 1 tk vaníliás cukor
- 4 db tojássárgája
- 1+1/4 csésze tej
DIÓTÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 500 g darált dió
- 50 g mazsola
- 150 g méz
- 150 g kristálycukor
- 1,5 csésze tej
- 1/4 tk vaníliás cukor
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek zsemlemorzsa
MÁKTÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 500 g darált mák
- 1/2 üveg meggykompót, mag nélkül
- 150 g méz
- 150 g kristálycukor
- 1,5 csésze tej
- 1/4 tk vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
Egy tálban a lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. A többi hozzávalót hideg tejjel elkeverjük, és a morzsalékhoz adagolva tésztát gyúrunk.
Gyors mozdulattal kell simára gyúrni, nehogy a vaj felolvadjon a kéz melegétől, mert akkor tönkremegy a tésztánk (leég). Nyolc egyenlő részre osztjuk, majd a nyújtódeszkán gombócokat formálunk belőle. Amíg elkészítjük a tölteléket, a tésztát hűtőszekrényben nedves ruhával letakarva pihentetjük kb. 2 órán át.
DIÓTÖLTELÉK ÉS MÁKTÖLTELÉK
ELKÉSZÍTÉSE:
A darált diót elkeverjük a megmosott és lecsepegtetett mazsolával. Egy lábosban felforraljuk a tejet a többi hozzávalóval, beleöntjük a darált diót, felforrósítjuk, belekeverjük a zsemlemorzsát, kihűlés után négy egyforma gombóccá formáljuk.
A máktölteléket ugyanúgy készítjük, mint a diót.
A mákos bejglinél a meggyet szemenként rakosgatjuk a töltelékre.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A pihentetett tésztát egyenként kb. 250-300 mm nagyságú, kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk lisztezés nélkül, nyújtófával. A tölteléket enyhén nedves kézzel szétnyomkodjuk a tésztán.
A tésztát hosszában rúdszerűen felgöngyöljük, úgy, hogy a széle alulra kerüljön. 80 mm-re egymástól tepsibe helyezzük a bejgliket, és kikevert tojássárgájával lekenjük. Amikor a tojássárgája már nem ragad (kb. 20 perc múlva), akkor a jól elkevert tojásfehérjével kenjük át a rudakat.
Villával megszurkáljuk, hogy a gőz el tudjon távozni. Előmelegített, 170 °C-os sütőben 30 percig sütjük.
liszt , vaj , porcukor , élesztő , tojás , tej , vaníliás cukor , dió , mazsola , méz , őrölt fahéj , citrom héja , zsemlemorzsa , mák , meggykompót