Receptek

Bejgli

Kalla Kálmán receptje

2020. december 8.

(8 darab 500 g-os)
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg liszt
  • 400 g vaj
  • csipet só
  • 150 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1+1/4 csésze tej

DIÓTÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 500 g darált dió
  • 50 g mazsola
  • 150 g méz
  • 150 g kristálycukor
  • 1,5 csésze tej
  • 1/4 tk vaníliás cukor
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 ek zsemlemorzsa

MÁKTÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 500 g darált mák
  • 1/2 üveg meggykompót, mag nélkül
  • 150 g méz
  • 150 g kristálycukor
  • 1,5 csésze tej
  • 1/4 tk vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
Egy tálban a lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. A többi hozzávalót hideg tejjel elkeverjük, és a morzsalékhoz adagolva tésztát gyúrunk.
Gyors mozdulattal kell simára gyúrni, nehogy a vaj felolvadjon a kéz melegétől, mert akkor tönkremegy a tésztánk (leég). Nyolc egyenlő részre osztjuk, majd a nyújtódeszkán gombócokat formálunk belőle. Amíg elkészítjük a tölteléket, a tésztát hűtőszekrényben nedves ruhával letakarva pihentetjük kb. 2 órán át.

DIÓTÖLTELÉK ÉS MÁKTÖLTELÉK
ELKÉSZÍTÉSE:

A darált diót elkeverjük a megmosott és lecsepegtetett mazsolával. Egy lábosban felforraljuk a tejet a többi hozzávalóval, beleöntjük a darált diót, felforrósítjuk, belekeverjük a zsemlemorzsát, kihűlés után négy egyforma gombóccá formáljuk.
A máktölteléket ugyanúgy készítjük, mint a diót.
A mákos bejglinél a meggyet szemenként rakosgatjuk a töltelékre.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

A pihentetett tésztát egyenként kb. 250-300 mm nagyságú, kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk lisztezés nélkül, nyújtófával. A tölteléket enyhén nedves kézzel szétnyomkodjuk a tésztán.
A tésztát hosszában rúdszerűen felgöngyöljük, úgy, hogy a széle alulra kerüljön. 80 mm-re egymástól tepsibe helyezzük a bejgliket, és kikevert tojássárgájával lekenjük. Amikor a tojássárgája már nem ragad (kb. 20 perc múlva), akkor a jól elkevert tojásfehérjével kenjük át a rudakat.
Villával megszurkáljuk, hogy a gőz el tudjon távozni. Előmelegített, 170 °C-os sütőben 30 percig sütjük.

Hidegen szeleteljük, kb. 15 mm vastagon, kissé ferdén.



liszt , vaj , porcukor , élesztő , tojás , tej , vaníliás cukor , dió , mazsola , méz , őrölt fahéj , citrom héja , zsemlemorzsa , mák , meggykompót

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra