Bíró Lajos receptje
2020. szeptember 10.Marhahúsleves (kb. 4 liter)
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 kg zsíros-faggyús marhaoldalas
- 1 kg marha ritka csont
- 4 db bélszínfej
- 4 db velős csont (félbefűrészelve, megkötve)
- 2 kg sárgarépa
- 1 kg paszternák
- 1/2 fej kelkáposzta
- 2 db karalábé
- 3 db héjas és vágásfelületén megpirított vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 db póréhagyma
- 2 ujjnyi lestyánlevél
- 2 ujjnyi zöldpetrezselyem-levél
- 20 szem egész bors
- szerecsendió, só
VÉRPUDINGGAL TÖLTÖTT „PALACSINTA”
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg véres hurka (zsemlés)
- 6 db kerek rizslap
- liszt, tojás és panko morzsa
- a panírozáshoz étolaj a sütéshez
Marhahúsleves elkészítése:
A fenti alapanyagokból nem túl híg lére eresztve, jól koncentrált, lassan fővő és kristálytiszta húslevest készítünk, amit a leszűrés után gondosan állítunk össze újra a benne főtt zöldségekkel egy rézforralóban.
A bélszínfejet madzagra kötve újra a levesbe lógatjuk, úgy adjuk fel.
Vérpudinggal töltött "palacsinta" elkészítése:
A véres hurkát a bélből kifejtjük és átturmixoljuk.
A rizslapot pár másodpercre langyos vízbe merítjük, és egy vizezett konyharuhára emeljük át. Megtöltjük a vérpudinggal, és szorosan felcsavarjuk.
Panko morzsás bundában, bő olajban megsütjük, és így helyezzük a leves mellé, hogy megőrizhesse roppanósságát!
marhaoldalas , marhacsont , bélszínfej , velős csont , sárgarépa , paszternák , kelkáposzta , karalábé , vöröshagyma , fokhagyma , póréhagyma , lestyánlevél , zöldpetrezselyem-levél , szerecsendió , véres hurka , rizslap , liszt , tojás , panko morzsa , étolaj