A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a lereszelt hagymát üvegesre fonnyasztjuk benne. A húshoz hozzátesszük a szalonnás hagymát, kevés pirospaprikát, sót, borsot, a megmosott riszt és ½ dl vizet.
A káposztáról a 6-6 legnagyobb levelet leszedjük, levágjuk a ereket, majd megtöltjük a töltelékkel. A füstölt oldalast összedaraboljuk.
A cserépedényt előkészítjük ( beáztatás, ha igényli).
Régen s ma egyre többen kemencében készítik ezt a finomságot.
Ha nem mázas a cserép kenjük meg vastagon zsírral, hintsünk rá egy kevés lisztet, majd tegyünk káposzta leveleket az edény aljára. Rakjuk egy sor apró káposztát zöld kaporral, aztán oldalast, végül a töltelékeket, majd ismételjük. Fedjük be kaporral a maradék vágott káposztával végül káposztalevéllel.
A húslét elkeverjük a tejföllel és a ráöntjük a "fenséges költeményre".
Vagy kemencében főzzük 1-1,5 órán át, vagy hideg sütőbe rakjuk és végig lassú tűzön 3-4 órán keresztül főzzük.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.
(Egyszerű nagy fazékban is elkészíthető a káposzta, csak így tovább kell főzni.)