Receptek

Töltött káposzta cserépedényben

Derecskei hagyományőrzők receptje

2020. augusztus 6.
  • 1 kg sertéslapocka (darált)
  • 15 dkg zsíros szalonna
  • 30-40 dkg füstölt oldalas vagy porc
  • 2 fej savanyú káposzta
  • 1 kg vágott káposzta
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 15 dkg rizs
  • só, bors, pirospaprika, kapor
  • 4 dl tejföl
  • zsír
  • 4 dl húslé

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a lereszelt hagymát üvegesre fonnyasztjuk benne. A húshoz hozzátesszük a szalonnás hagymát, kevés pirospaprikát, sót, borsot, a megmosott riszt és ½ dl vizet.

Pihenni hagyjuk.

A káposztáról a 6-6 legnagyobb levelet leszedjük, levágjuk a ereket, majd megtöltjük a töltelékkel. A füstölt oldalast összedaraboljuk.

A cserépedényt előkészítjük ( beáztatás, ha igényli).

Régen s ma egyre többen kemencében készítik ezt a finomságot.

Ha nem mázas a cserép kenjük meg vastagon zsírral, hintsünk rá egy kevés lisztet, majd tegyünk káposzta leveleket az edény aljára. Rakjuk egy sor apró káposztát zöld kaporral, aztán oldalast, végül a töltelékeket, majd ismételjük. Fedjük be kaporral a maradék vágott káposztával végül káposztalevéllel.

A húslét elkeverjük a tejföllel és a ráöntjük a "fenséges költeményre".

Vagy kemencében főzzük 1-1,5 órán át, vagy hideg sütőbe rakjuk és végig lassú tűzön 3-4 órán keresztül főzzük.

Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá. 

(Egyszerű nagy fazékban is elkészíthető a káposzta, csak így tovább kell főzni.)



káposzta , sertéslapocka , szalonna , füstölt oldalas , vöröshagyma , rizs , kapor , tejföl , húslé , zsír , pirospaprika

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra