Tivadar György receptje
2018. február 26.LENCSELEVES
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg vörös lencse
- 2 db kápia paprika
- 2 db paradicsom
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 3 dl natúr joghurt
- 7-8 dl zöldségalaplé
- 1/2 db citromnád
- 1 csipet római kömény
- 1 csipet rass el hanout fűszerkeverék
- gyömbér
- só, bors, koriander
TÖLTÖTT BURGONYA
HOZZÁVALÓK:
- 4 db nagy szemű burgonya
- 8 dkg beluga lencse
- 8 dkg vörös lencse
- 5 ml szezámolaj
- 5 ml extra szűz olívaolaj
- 8 levél friss koriander
- 3 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
- csipet só
LENCSELEVES ELKÉSZÍTÉSE:
A hagymát, fokhagymát, gyömbért, szeletelt citromnádat, babérlevelet olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és a kápia paprikát, azután a paradicsomot, végül a lencsét és az alaplevet. 20 perc forralás után kiszedjük a babérlevelet, a maradékot leturmixoljuk, átpasszírozzuk, és miután lehűlt, hozzákeverjük kézi mixerrel a joghurtot.
TÖLTÖTT BURGONYA ELKÉSZÍTÉSE:
Kivájjuk a burgonyát, hogy helyet készítsünk a tölteléknek, majd lobogó, forró vízben leforrázzuk, és addig főzzük, míg fogyaszthatóvá nem válik. Kihűtjük. A kétféle lencsét szintén leforrázzuk, kihűtjük, majd pár csepp szezámolajjal és koriander zöldjével ízesítjük. Beletöltjük a kivájt burgonyába, és óvatosan a levesbe helyezzük.
vörös lencse , kápia paprika , paradicsom , hagyma , fokhagyma , babérlev , joghurt , zöldségalaplé , citromnád , római kömény , rass el hanout fűszerkeverék , gyömbér , koriander , burgonya , beluga lencse , szezámolaj , olívaolaj