Tivadar György receptje
2020. július 21.BIRKARILLETTE
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg báránylapocka
- 30 dkg bárányoldalas
- 3 gerezd fokhagyma kierezve
- 1 db sárgarépa
- 2 db babérlevél
- 15 db fekete bors
- 1 dkg rozmaring
- 1 szál angolzeller
- 1 kk ras el hanout fűszerkeverék
- 1 köteg petrezselyem
- 1 db citrom reszelt héja
- 8 dl napraforgóolaj
- 12 lap rizstészta
- 1 ek só
VAJTÖK
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg hámozott, kimagozott tök, ebből 25 dkg egyenletes kockára vágva
- 4 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 3 dl natúr joghurt
- 1 db padlizsán kibelezve, hámozva, egyenletes apró kockákra vágva
- 1 dl olaj
- só, bors, babérlevél
BIRKARILLETTE ELKÉSZÍTÉSE:
A báránylapockát egyenletes darabokra vágjuk, és az oldalassal együtt sóval bedörzsöljük. A húsokat belehelyezzük az olajba, hozzáadjuk a zöldségeket, a rozmaringot, a babérlevelet és a szemes borsot, majd
Amikor a hús elkészült, szálaira szedjük, majd éles késsel apró darabokra vágjuk. Az így elkészített húst a sóval, az apróra vágott petrezselyemmel, a kakukkfűvel, a reszelt citromhéjjal és a ras el hanout fűszerrel összekeverjük.
majd az előzetesen beáztatott rizstésztákba csomagoljuk. Háromszögű formákat hajtogatunk belőlük. 160-170 °C-os olajban aranybarnára sütjük.
VAJTÖK ELKÉSZÍTÉSE:
Az olajat felhevítjük, s a vékony szeletekre vágott hagymát, fokhagymát és a babérlevelet lassan üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fehérbort. Amikor elforrt, hozzáadjuk a darabolt tököt, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhul.
A többi anyagot kézi mixerrel összedolgozzuk, majd átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni. Utána a joghurtot is hozzá keverjük kézi mixerrel, és ízesítjük, ha még szükséges. Az egyenletesre vágott tök- és padlizsán-kockákat tálaláskor belekeverjük a tökkrémbe.
báránylapocka , bárányoldalas , fokhagyma , sárgarépa , babérlevél , rozmaring , angolzeller , ras el hanout fűszerkeverék , petrezselyem , citrom héja , napraforgóolaj , rizstészta , hagyma , tök , száraz fehérbor , natúr joghurt , padlizsán , olaj