Szabi a pék receptje
2024. január 31.2 dl langyos tej
3 db tojássárgája
2,8 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
4,8 dkg cukor
1db narancs reszelt héja
8 g só
3 cl rum
6,4 dkg olvasztott vaj
A szalagos fánk elkészítéséhez a tejet összekeverjük a tojássárgákkal, belemorzsoljuk az élesztőt, és robotgéppel összekeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a narancshéjat, a sót és a rumot. Ezután 5 percet dagasztjuk magas fokozaton. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat. Közepesen kemény tésztát kapunk, amit 30 percig pihentetünk a pulton, lefedve. Felgömbölyítjük, majd további 45 percig pihentetjük.
1 centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Készíthetünk belőle amerikai (donut), hagyományos szalagos, császárzsemlére fonott és sós kalács (hosszúkás) formájú fánkokat. A kiszaggatott, megformázott fánkokat 30 percig kelesztjük letakarva.
Közben 185 fokra melegítjük az olajat. A fánkokat megfordítva, lefedve kezdjük sütni, majd 2:20 perc múlva görbe fakanállal átfordítjuk, és lefedés nélkül további 2:20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva, lekvárral, gyümölcsökkel, krémekkel tálaljuk.