Saly Noémi receptje
2020. augusztus 5.- 2 kg birsalma tisztán mérve (pucolás, magozás után)
- 1 l piros must
- 10-20 dkg friss dióbél
- 30-40 dkg cukor
ESZKÖZÖK:
éles, erős kiskés, turmixgép, két lábos, üvegek, celofán
ELKÉSZÍTÉSE:
A birsalmát negyedekbe vágva kimagozzuk (nem kell meghámozni!), majd kisebb darabokra vágva föltesszük főni a musttal.
Szűrőkanállal szedjük a turmixgépbe (kisebb adagokban könnyebb bánni vele), épp csak annyi lével, hogy a gép könnyen vigye.
A pépet a másik lábosba töltjük. Hozzátesszük a diót és a cukrot, és visszatesszük a tűzre még egy félórácskára, ekkor már nem szabad magára hagyni, keverni kell, mert pöfög és odakap.
Forrón beüvegezzük, fejreállítjuk, mehet a dunsztba, kész.
CIFRÁZZAM?
Csinálhatjuk vegyesen almából és birsből. Bele lehet csavarni egy citromot, hozzáreszelni a héját.
FELHASZNÁLÁSA:
Reggeli pirítósra, persze. De kemény, érett, jó büdös sajtok mellé szerintem még jobb.