Receptek

Birs mustban, dióval

Saly Noémi receptje

2020. augusztus 5.
  • 2 kg birsalma tisztán mérve (pucolás, magozás után)
  • 1 l piros must
  • 10-20 dkg friss dióbél
  • 30-40 dkg cukor


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

ESZKÖZÖK:
éles, erős kiskés, turmixgép, két lábos, üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A birsalmát negyedekbe vágva kimagozzuk (nem kell meghámozni!), majd kisebb darabokra vágva föltesszük főni a musttal.

Hamar megpuhul.

Szűrőkanállal szedjük a turmixgépbe (kisebb adagokban könnyebb bánni vele), épp csak annyi lével, hogy a gép könnyen vigye.

Ha maradt must, megisszuk.

A pépet a másik lábosba töltjük. Hozzátesszük a diót és a cukrot, és visszatesszük a tűzre még egy félórácskára, ekkor már nem szabad magára hagyni, keverni kell, mert pöfög és odakap.

Forrón beüvegezzük, fejreállítjuk, mehet a dunsztba, kész.

CIFRÁZZAM?
Csinálhatjuk vegyesen almából és birsből. Bele lehet csavarni egy citromot, hozzáreszelni a héját.

Elbír mindenféle karácsonyi fűszert is: fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, de ne vigyük túlzásba, hagyjuk inkább érvényesülni a birsalma pompás ízét.

FELHASZNÁLÁSA:
Reggeli pirítósra, persze. De kemény, érett, jó büdös sajtok mellé szerintem még jobb.


birsalma , must , dióbél