Saly Noémi receptje
2020. augusztus 5.- 1 kg birsalma tisztán mérve
- 1 kg sütőtök tisztán mérve
- 60-70 dkg cukor
- 1-2 db citrom leve és reszelt héja
- 1 rudacska egész fahéj
- 8-10 szem szegfűszeg
ESZKÖZÖK:
éles, erős kiskés, tálak, turmixgép, három lábos, üvegek, celofán
ELKÉSZÍTÉSE:
A birset és a tököt is kimagozzuk, felkockázzuk, két külön edényben föltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi.
Ha megpuhult, kevés lével leturmixoljuk, és a két pépet összekeverjük a főzőedényben.
Hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a fűszereket, még fél óráig kavargatjuk (nem szabad magára hagyni!), a végén mehet bele a citrom leve, a fahéjat kihalásszuk, a lekvárt hamar beüvegezzük, fejreállítjuk, irány a dunszt, kész.
CIFRÁZZAM?
Ebbe is tehetünk almát, de még inkább narancsot. Teljesen más irány: egy-két kupica alma- vagy szilvapálinka (innentől persze külön címke, 18+).
Megint más irány: egy-egy kiskanálnyi só és frissen őrölt bors, sőt gyömbér és chili (ebből nem kell ipari mennyiséget készíteni, de pár kis üvegre valót érdemes különválasztani a többitől ezzel a különleges fűszerezéssel).
FELHASZNÁLÁSA:
Pirítóson is jó, de próbáljuk csak ki vadhúsok mellé, sült kacsához, májhoz, illetve megint csak sajttal! A sós-borsos változat persze csak húsokhoz-sajtokhoz való.
sütőtök , birsalma , szegfűszeg , citrom , fahéj