Receptek

Burgonyakrémleves lágytojással

Segal Viktor receptje

2021. február 17.

Hozzávalók a leveshez:

  • 5 dkg vaj
  • 2 db salottahagyma, finomra aprítva
  • 1,2 l leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 kg sárga héjú szétfövő burgonya
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors
  • fehérbor

Hozzávalók a levesbetéthez:

  • 20 dkg báránysült felkockázva
  • 1 kk kakukkfű
  • 1/2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • só, bors
  • 4 db lágytojás
  • 2 ek frissen reszelt torma
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

1. A leveshez 5 dkg olvasztott vajon, nagy lábasban, üvegesre pároljuk a finomra aprított salottát úgy, hogy ne kapjon színt. Felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk az őrölt koriandert, majd a megtisztított burgonyát. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 30 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

Turmixgépbe tesszük a levest és simára pürésítjük.


Szükség szerint további levessel öntjük fel. Turmixolás közben hozzáadunk 2 ek olívaolajat.

2. A betéthez egy serpenyőben 1 evőkanál vajon nagy hőfokon megpirítjuk a báránysültet a kakukkfűvel és a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a kimert leves közepére tesszük a lágytojást, ráhalmozzuk a bárányt és a tormát.


A korianderről
A koriander különlegessége, hogy zöldjét és magját is felhasználja a gasztronómia.
A koriandermag Magyarországon is elterjedt fűszer, bár leginkább savanyúságok ízesítéséhez használják. Apró, barna mag, amelyet egészben és őrleményként is lehet kapni, az íze kifejezetten citrusos, ami jól passzol a burgonyához. Az indiai és a közel-keleti konyha egyik meghatározó fűszere, de nem csak sós ételekhez használják. Desszerteket, likőröket,sört is ízesítenek vele, jól illik szilvához, barackokhoz,áfonyához és citrusos ízekhez.


vaj , salottahagyma , zöldségleves , őrölt koriander , sárga héjú burgonya , olívaolaj , báránysült , kakukkfű , fokhagyma , lágytojás , torma