Segal Viktor receptje
2021. február 17.Hozzávalók a leveshez:
- 5 dkg vaj
- 2 db salottahagyma, finomra aprítva
- 1,2 l leszűrt szárnyas- vagy zöldségleves
- 1 kk őrölt koriander
- 1 kg sárga héjú szétfövő burgonya
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- fehérbor
Hozzávalók a levesbetéthez:
- 20 dkg báránysült felkockázva
- 1 kk kakukkfű
- 1/2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj
- só, bors
- 4 db lágytojás
- 2 ek frissen reszelt torma
1. A leveshez 5 dkg olvasztott vajon, nagy lábasban, üvegesre pároljuk a finomra aprított salottát úgy, hogy ne kapjon színt. Felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk az őrölt koriandert, majd a megtisztított burgonyát. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 30 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
Szükség szerint további levessel öntjük fel. Turmixolás közben hozzáadunk 2 ek olívaolajat.
2. A betéthez egy serpenyőben 1 evőkanál vajon nagy hőfokon megpirítjuk a báránysültet a kakukkfűvel és a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a kimert leves közepére tesszük a lágytojást, ráhalmozzuk a bárányt és a tormát.
A koriander különlegessége, hogy zöldjét és magját is felhasználja a gasztronómia.
A koriandermag Magyarországon is elterjedt fűszer, bár leginkább savanyúságok ízesítéséhez használják. Apró, barna mag, amelyet egészben és őrleményként is lehet kapni, az íze kifejezetten citrusos, ami jól passzol a burgonyához. Az indiai és a közel-keleti konyha egyik meghatározó fűszere, de nem csak sós ételekhez használják. Desszerteket, likőröket,sört is ízesítenek vele, jól illik szilvához, barackokhoz,áfonyához és citrusos ízekhez.
vaj , salottahagyma , zöldségleves , őrölt koriander , sárga héjú burgonya , olívaolaj , báránysült , kakukkfű , fokhagyma , lágytojás , torma