A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Csülkös körömpörkölt, kovászolt zöldségek

Elek Balázs receptje

2018. augusztus 16.
  • 1 kg sertésköröm
  • 5 dkg bőrös csülök
  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 kk pirospaprika
  • 1 kk kömény
  • 1 kk majoránna
  • só, bors
  • 2 ek mangalicazsír
  • 2 db paradicsom
  • 1 db édes paprika
  • 1 db erős paprika
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A hozzávalókból hagyományos pörköltet készítünk, ügyelve arra, hogy a köröm könnyen le tud égni, tehát ne hagyjuk hosszú ideig őrizetlenül.

Fontos a jó minőségű sertészsír.

Ha lehet, kerüljük az étolajat, mert azzal már az elején elrontjuk. A hagymát, fokhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. Kevés vízzel kétszer-háromszor felöntve zsírjára pirítjuk, hogy a paprika minden íze kijöjjön, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót.

Amikor elkészült, még melegen (nem forrón) eltávolítjuk az összes csontot a körmökről, és egy fólia segítségével feltekerjük, formázzuk a húst, majd hűtőbe tesszük. A szaftot leszűrjük és a tetején lévő zsír nagyját leszedjük róla, mikor kidermedt a hűtőben. A kihűlt húst szép darabokra vágjuk, és megmelegítjük a szaftban. Friss, ropogós héjú kenyér javallott hozzá.

KOVÁSZOLT ZÖLDSÉGEK

Szinte bármilyen idényzöldség, az év bármely szakában: befőttesüvegben, friss, kovászos kenyérrel, fokhagymával, mustármaggal, kaporral és borssal, illetve a vízhez literenként egy nagy kanál sóval, négy nap alatt kiváló kovászolt zöldségeket készíthetünk.





hagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , mangalicazsír , sertésköröm , bőrös csülök , kömény , majoranna , paradicsom