Készítette: Wolf András, a Boscolo Budapest szálló Salon éttermének a séfje - Petri György receptje
2020. november 18.- uborka
- paradicsom
- só, bors ízlés szerint
- hagyma
- petrezselyem
- dió
- paprika
- zeller
- padlizsán
- saláta
- tejföl
- parmezán
„Mészárolj le két tucat daliás uborkát. Nyúzd meg, négyeld fel őket. Most durván tört sót reájok, s hidegre vélök!
Ezután fürössz önvérükben kövér, pocakos paradicsomokat (csípős borsot a tetemekre).
Most ifjú hagymát metélünk, gyönge petrezselymet kaszabolunk.
Roppants diót, óvatosan, egészben emeljed ki az ikeragyvelőket, elő a darálót, s garatba a tekervényeikkel! Miszlikbe vágunk néhány paprikát, zellert aprítunk, padlizsánt sarabolunk.
Ha már halljuk a besózott uborkák halálhörgését, s a paradicsomok fetrengenek az iszamos vágódeszkán: frissen szaggatott salátaszárnyakkal bélelünk egy öblös hóhértálat, a pihegő salátatesteket cukros ecetbe fojtjuk. Begyűjtjük a hullákat, s ezüstlapáttal mindőjüket a közös sírba hányjuk.
Ojtott tejföllel nem fukarkodunk. Parmezánból emelkedjék a gyászdomb. Hidegen tálaljuk. (Esetleg: ropogós gyászzenét adunk fel hozzá. De ez el is maradhat.)”
uborka , paradicsom , hagyma , tejföl , petrezselyem , dió , paprika , zeller , padlizsán , parmezán