Receptek

Cukkini háromféleképpen, sült csirkével

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2021. július 13.
  • 6-8 db cukkini (max. 20 cm-es)
  • 12 db csirkeszárny
  • 1 dl olívaolaj 

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
CUKKINI ELKÉSZÍTÉSE:
A cukkinit különböző formákra vágva, eltérő módokon készítjük el:

1. A cukkininek kb. kétharmadát hosszában 5 mm vastag szalagokra gyaluljuk, a szalagokat hosszában kettévágjuk. Kis lángon, kevés víz és olívaolaj hozzáadásával pároljuk lefedve, csak a végén sózzuk.

2. A másik egyharmadot meghámozzuk, 7-8 mm vastag karikára vágjuk, kevés olajon, közepes lángon pirítjuk, míg kis színt nem kap, majd a másik oldalát is megpirítjuk. Ne mozgassuk közben sokat, mert vizet ereszt, és nem pirul, hanem fő.

3. A héjat vékony csíkokra vágjuk, lobogva forró sós vízbe merítjük, 15 másodperc múlva kiemeljük, jeges hideg vízben lehűtjük. Tálalás előtt serpenyőben vajon vagy olívaolajon megforgatjuk. 

HÚS ELKÉSZÍTÉSE:
A szárny középső perce a legjobb, talán a legszaftosabb húsrész a csirkén. A másik két részt levágjuk, és másra használjuk (pl. pecsenyelé készítésére, vagy erősen rápirítva csilivel és fokhagymával tálalhatjuk, a vaskosabb részt akár paprikásnak vagy currynek elkészítve; használhatjuk levesbe is). A középső részt kicsontozzuk, majd kevés olajon aranyszínűre pirítjuk, mindkét oldalon 5-5 percig. (A csirkét csak közvetlenül sütés előtt vagy sütés közben sózzuk.) Ha túl gyorsan színt kapna, vegyük ki, hagyjuk pihenni, csak ezután folytassuk a sütést. (A húsban a pihentetés alatt eloszló hő "tovább készíti" a szárnyat.)

TÁLALÁS:
A tányérra helyezzük a karikára és a szalagra vágott cukkinit, erre a húst, erre a cukkinihéjat. Nagyon jó hozzá egy vinegrett (ecet-olaj öntet) barnított vajjal ízesítve, sok borssal. Adhatjuk egyszerűen csak olívaolajjal, sóval-borssal, pár csepp citrommal. Tálalhatjuk lecsómártással, pesztóval, harisszával, petrezselyemolajjal is.

cukkini , csirkeszárny , olívaolaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra