A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Emike epres gombóca

Kalla Kálmán receptje

2018. június 27.
  • 60 dkg héjában főtt burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 15 dkg vaj

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 60 dkg apró eper
  • 10 dkg vaníliás porcukor

Öntet
Hozzávalók:

  • 4 db tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 60 g liszt
  • 4 dl tej



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A megfőtt, tisztított burgonyát melegen áttörjük és kevergetve kihűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, egy tojást, 20 g vajat, sót. A maradék vajon lepirítjuk a morzsát. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. 5×5 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik tetejére 1-1 apróbb epret teszünk. Becsomagoljuk, gombóccá formázzuk. Forrásban lévő bő sós vízben addig főzzük, amíg a gombóc feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük, és a vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Öntet elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel és 1 dl tejjel. Apránként hozzákeverjük a 3 dl felforrósított tejet. Vízgőz fölött habverővel kevergetve a mártást sűrűre főzzük.

Tálalás:
Először mártást teszünk a tányérokra, és ebbe ültetjük a gombócokat. Eperrel, citromfűvel díszítjük, vaníliás cukorral megszórjuk. 



burgonya , eper , tojás , liszt , vaníliás cukor