Auguszt Olga receptje
2020. július 15.CSOKOLÁDÉPISKÓTA (LISZTMENTES)
HOZZÁVALÓK:
- 14 dkg 70%-os fekete csokoládé
- 12 dkg porcukor
- 9 dkg vaj
- 9 dkg tojássárgája (4-5 db)
- 11 dkg tojásfehérje (3 db)
- 5,5 dkg kristálycukor
TEJCSOKOLÁDÉS KÁVÉMOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 11 dkg tojássárgája (5-6 db)
- 20 dkg 39%-os tejcsokoládé
- 38 dkg felvert tejszínhab
- 1 dkg zselatin
- 4 dkg cukor
FEKETESZEDER-ZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg szederpüré
- 8 dkg cukor
- 1 dkg zselatin
- kis rum, kevés citromlé
CSOKOLÁDÉPISKÓTA (LISZTMENTES)
ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat, az olvasztott csokoládét és a tojássárgáját elkeverjük a porcukorral. A tojásfehérjét felverjük a kristálycukorral. Összekeverjük a két anyagot. Papíron sütjük 10-12 percig 160 °C-on.
TEJCSOKOLÁDÉS KÁVÉMOUSSE
ELKÉSZÍTÉSE:
Három erős eszpresszót főzünk. A cukrot, a tojássárgáját a kávéval 85 °C-ig melegítjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a zselatint. Ha visszahűlt 30-35 °C-ra, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
FEKETESZEDER-ZSELÉ
ELKÉSZÍTÉSE:
A szedret botmixerrel elpürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és a rumot. A zselatint kis vízben feloldjuk, felmelegítjük és a gyümölcspüréhez keverjük. Lapostányérba öntjük, hűtőben megdermesztjük.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Csokoládét olvasztunk, és ostyapernyét forgatunk bele. Kiöntjük lapos edénybe, és mielőtt megdermed, pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Kisebb átmérőjűvel még kisebb köröket is készíthetünk a dekorációnak.
1. A csokoládépiskótát a forma aljára tesszük.
2. Kis szederlekvárral beleragasztjuk a ropogós csokilapot.
3. Ráöntjük a fele tejcsokoládés kávémousse-t.
4. Szederzselé-lapocskát helyezünk a félig töltött formába.
6. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
fekete csokoládé , porcukor , vaj , lágytojás , tejcsokoládé , tejszínhab , lapzselatin , szederpüré , rum , citromlé