Receptek

Fermentált répa és alma

Nábelek Zsófia receptje

2020. április 20.
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 5 db alma
  • 1 l víz
  • 20 g só
  • fűszerek
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sárgarépát és az almát megtisztítjuk, feldaraboljuk (felezve, hasábokra vágva, ahogy tetszik) és szorosan
steril üvegekbe töltjük. Szorítsunk, nyomjunk minél több almát vagy répát egy-egy üvegbe!

A rétegezéskor használhatunk fűszereket: egész bors, koriandermag, mustármag, szecsuáni bors, babérlevél jól illik a savanyúságokhoz.

A sóoldathoz felforralt, majd szobahőmérsékletre hűtött vízben keverjük el a sót. Öntsük az előkészített almára és répára, ügyelve arra, hogy az oldat alól semmi ne lógjon ki, legalább 1 cm magasan lepje el a folyadék a répát és az almát is. Ha szükséges, szorítsuk le erre való speciális eszközzel.



Szobahőmérsékleten (20-22 °C), napfénytől védett helyen hagyjuk érni a zöldséget, gyümölcsöt, 1-2 nap után lazítsuk meg óvatosan az üveg tetejét, hagyjuk kiszabadulni a keletkező szén-dioxidot. 3 nap után már lehet kóstolgatni a levét (szigorúan steril kanállal!): addig érleljük, amíg eléri a tetsző savanyúságot.

Ezután hűtőben tároljuk.


fűszerek , , víz , alma , sárgarépa