Zirig Árpád receptje
2019. február 13.- sertésszűz
- édesburgonya
- céklakrém
- szikkadt zsemle vagy kenyér
- tökmag
- kurkuma
- zöldfűszerek
- petrezselyemzöld
- olívaolaj
- só, bors
A sertésszűztől nem kell félni. Előnye, hogy
és szépen tálalni sem problémás. Olyan alapanyag, amit nem kell túlsütni, nem kell cicomázni, minimális befektetéssel maximális sikert arathatunk. Hozzá sült batátát, azaz édesburgonyát ajánlunk egy kevés céklakrémmel.
Első lépésként a húst
levágni a két végét, hogy formája legyen. Ha van időnk, készítsünk hat százalékos sóoldatot (egy liter vízhez hatvan gramm só), majd ebbe tegyük három órára a hús. Ennek köszönhetően mindenhol egyenletesen lesz sós, hatékonyabb mintha csak úgy megsóznánk sütés előtt.
Nagyon szépen mutat a szűzön a fűszeres kéreg, a hamisbunda. Nagyon egyszerű elkészíteni, csak pár szikkadt zsemle vagy kenyér kell hozzá, amit
Késes aprítóba töltjük, adunk mellé pirított sótlan tökmagból egy fél maréknyit, kurkumát, hogy színezzen és ízlés szerint zöldfűszereket.
A keveréket prézli finomságúra aprítjuk. Gluténérzékenyek a kenyeret kiválthatják, például pirított mandulával.
A batáta finom, mély, kissé édeskés íze sokak szerint lekörözi a krumplit, ráadásul glikémiás indexe is kedvezőbb, így,
Ha szép a héja, nem kell megpucolni sem, elég, ha jól megmossuk, majd kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A fűszerezésén ne törjük sokat a fejünket:
– ez utóbbi abban segít, hogy ropogósabb legyen. (Ha nincs otthon, elhagyható.)
Ha van otthon sült-savanyított cékla, akkor abból csenjünk el pár darabot, és Worcester-szósszal, almával, áfonyalekvárral és egy kis balzsamecettel pépesítsük le a botmixer segítségével –
Adott a 190 fokos sütő, de előbb a húsra kérget kell sütni. Hevítsük fel a serpenyőt, legyen tényleg nagyon forró. Csak egy kevéske zsiradék kell bele, majd a sertésszüzet minden oldalán és a két végén is addig sütjük, amíg kéreg, kis pörzsanyag nem keletkezik rajta. Húscsipesszel forgassuk, ne villával, így nem sérül a hús, nem adja ki a levét!
Amint kész, azonnal tegyük át a második fázisra a sütőbe. A még forró serpenyőbe dobjunk egykanálnyi vajat és egy kis rozmaringot.
Ezt követően tegyük félre.
Ha a szép rózsás végeredmény a cél, akkor 9 percig hagyjuk benn, ha picivel átsütöttebben óhajtjuk, akkor mondjuk 11 perc a megfelelő. Nagyon fontos: ha kivettük, tegyük át egy hideg edényre, hogy leállítsuk a hőközlést. Egyszerűen hagyjuk pihenni, ne vágjunk bele, hat-hét perc alatt a nedvek elrendeződnek.
Tálaljuk ki a körítést, majd szórjuk ügyesen egy száraz vágódeszkára a morzsát. Forgassuk bele a húst az olvasztott vajba, majd
Vágjunk három centi vastag szeleteket és tegyük az asztalra egy pohár brut pezsgő kíséretében.
Óvatosan jelezném, hogy a Bálint-napi jófejség nem itt ér véget – akkor kapunk maximális pontszámot kedvesünktől,
a munkafázisok között és a mosatlant sem hagyjuk szanaszét!
batáta , cékla , sertésszűz , sertés , szűz