A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Fiúk a lányoknak: sertészszűz Bálint-napra

Zirig Árpád receptje

2019. február 13.
  • sertésszűz
  • édesburgonya
  • céklakrém
  • szikkadt zsemle vagy kenyér
  • tökmag
  • kurkuma
  • zöldfűszerek
  • petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • só, bors


ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Uraim, egész évben legyünk jó fejek! Ha ez véletlenül nem jött össze, Bálint-napon lehet szépíteni – ennek egyik legjobb módja egy finom vacsora. Most olyan fogást ajánlunk, ami kezdőknek is menni fog, amivel nem kell sokat bíbelődni, de a végeredmény garantálja az érzelmeket.

A sertésszűztől nem kell félni. Előnye, hogy

hamar megvan,

és szépen tálalni sem problémás. Olyan alapanyag, amit nem kell túlsütni, nem kell cicomázni, minimális befektetéssel maximális sikert arathatunk. Hozzá sült batátát, azaz édesburgonyát ajánlunk egy kevés céklakrémmel.



Első lépésként a húst

le kell hártyázni,

levágni a két végét, hogy formája legyen. Ha van időnk, készítsünk hat százalékos sóoldatot (egy liter vízhez hatvan gramm só), majd ebbe tegyük három órára a hús. Ennek köszönhetően mindenhol egyenletesen lesz sós, hatékonyabb mintha csak úgy megsóznánk sütés előtt.



Nagyon szépen mutat a szűzön a fűszeres kéreg, a hamisbunda. Nagyon egyszerű elkészíteni, csak pár szikkadt zsemle vagy kenyér kell hozzá, amit

felkockázunk és 150 fokon szárazra pirítunk.

Késes aprítóba töltjük, adunk mellé pirított sótlan tökmagból egy fél maréknyit, kurkumát, hogy színezzen és ízlés szerint zöldfűszereket.



A petrezselyemzöldet ne hagyjuk ki!

A keveréket prézli finomságúra aprítjuk. Gluténérzékenyek a kenyeret kiválthatják, például pirított mandulával.



A batáta finom, mély, kissé édeskés íze sokak szerint lekörözi a krumplit, ráadásul glikémiás indexe is kedvezőbb, így,

ha a barátnőnk diétázik, akkor ennek a köretnek örülni fog.

Ha szép a héja, nem kell megpucolni sem, elég, ha jól megmossuk, majd kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk.



A fűszerezésén ne törjük sokat a fejünket:

fogjunk egy zacskót, öntsünk az aljába egy kis olívaolajat, sót, frissen tört négyszín-borsot és egy teáskanálnyi keményítőt

– ez utóbbi abban segít, hogy ropogósabb legyen. (Ha nincs otthon, elhagyható.)

A batátát a zacskóban jól átrázzuk, átmozgatjuk, hogy mindenhova jusson a fűszeres olajból. Ezt követően egy sütőpapírral leterített tepsibe öntjük és 190 fokon, légkeverésen körülbelül huszonöt percet sütjük.



Ha van otthon sült-savanyított cékla, akkor abból csenjünk el pár darabot, és Worcester-szósszal, almával, áfonyalekvárral és egy kis balzsamecettel pépesítsük le a botmixer segítségével –

tálaláskor egy kanállal használunk belőle, a savanykás íz, a chutney jellegű állag remekül passzol majd a batáta édesebb aromájához.

Adott a 190 fokos sütő, de előbb a húsra kérget kell sütni. Hevítsük fel a serpenyőt, legyen tényleg nagyon forró. Csak egy kevéske zsiradék kell bele, majd a sertésszüzet minden oldalán és a két végén is addig sütjük, amíg kéreg, kis pörzsanyag nem keletkezik rajta. Húscsipesszel forgassuk, ne villával, így nem sérül a hús, nem adja ki a levét!



Amint kész, azonnal tegyük át a második fázisra a sütőbe. A még forró serpenyőbe dobjunk egykanálnyi vajat és egy kis rozmaringot.

Célunk, hogy a vajban levő tejcukor karamellizálódjon kicsit, finom mogyorós illatot kapjon.

Ezt követően tegyük félre.

Ha a szép rózsás végeredmény a cél, akkor 9 percig hagyjuk benn, ha picivel átsütöttebben óhajtjuk, akkor mondjuk 11 perc a megfelelő. Nagyon fontos: ha kivettük, tegyük át egy hideg edényre, hogy leállítsuk a hőközlést. Egyszerűen hagyjuk pihenni, ne vágjunk bele, hat-hét perc alatt a nedvek elrendeződnek.



Tálaljuk ki a körítést, majd szórjuk ügyesen egy száraz vágódeszkára a morzsát. Forgassuk bele a húst az olvasztott vajba, majd

hempergessük meg, hogy kellemes kéreg keletkezzen rajta.

Vágjunk három centi vastag szeleteket és tegyük az asztalra egy pohár brut pezsgő kíséretében.

Óvatosan jelezném, hogy a Bálint-napi jófejség nem itt ér véget – akkor kapunk maximális pontszámot kedvesünktől,

ha a konyhában is rendet rakunk

a munkafázisok között és a mosatlant sem hagyjuk szanaszét!


batáta , cékla , sertésszűz , sertés , szűz

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra