Horváth Csongor receptje
2020. október 9.- 50 dkg báránylapocka
- 50 dkg báránycomb
- 4 dl száraz vörösbor
- 1 csokor friss kakukkfű
- 1 rúd fahéj
- 1 db szárzeller
- 5 szál sárgarépa
- 3 db kápia paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db lila hagyma
- 10 dkg datolya
- citrom
- friss koriander
- 30 dkg feketelencse
- 1 kk egész koriandermag
A kicsontozott báránycombot sózzuk, feltekerjük és szorosan megkötözzük. A húst forró serpenyőben kevés zsiradékon körbepirítjuk.
Ezzel párhuzamosan egy edényben megpirítjuk a koriandermagot és a félbevágott lila hagymát. Pirulás után beletesszük a többi zöldséget – kápia paprika, fokhagyma, sárgarépa, zeller – és a datolyát. Ráfektetjük a göngyölt húst, és felöntjük 4 dl száraz vörösborral és annyi vízzel, hogy ellepje.
A feketelencsét bő forrásban lévő vízzel 5-7 perc alatt készre főzzük. Kevés sóval ízesítjük. A készre főtt lencsét leszűrjük és lecsepegtetjük. A két szál nyers sárgarépát és a szárzeller (vagy angolzeller) felét apró kockákra vágjuk, majd vékony szeletekre vágott fokhagymával megpirítjuk. Pirítás után a zöldségeket összekeverjük a főtt lencsével, felöntjük egy kevés bárányfőzőlével, és összeforraljuk.
Tálaláskor reszelt citromhéjjal ízesítjük, sült koktélparadicsommal díszítjük.
báránylapocka , száraz vörösbor , kakukkfű , fahéj , báránycomb , szárzeller , sárgarépa , kápia paprika , fokhagyma , hagyma , datolya , citrom , feketelencse , koriander