Receptek

Grúz/abház csodakence: az andzsika

Saly Noémi receptje

2020. július 22.
  • 1 kg paradicsompaprika
  • 1/2 kg csípős, húsos paprika
  • 1/2 kg sárgarépa
  • 1/2 kg zeller
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 2 nagy csokor korianderzöld
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 szál zellerzöld
  • 2-3 szál bazsalikom
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 ek kurkuma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2-3 ek vörösborecet
  • 2 dl sűrű paradicsomlé
  • 1 dl olaj
  • 1/2 marék só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Valamelyik nyáron már közzétettem itt az erdélyi örmény zakuszka receptjét. Méltó párja ez a másik távoli különlegesség, amelyet gyerekkoromban pár évig minden nagyobb közértben árultak, szovjet importból származott, aztán eltűnt, mint az albán kagyló. Azóta siratom. A most itthon kaphatók német gyártmányok, nem is hasonlítanak. Kísérletezni kezdtem hát, és mondhatom: szépen alakul!

ESZKÖZÖK:
Tálak, éles kiskés, húsdaráló, nagyfazék, kis üvegek, celofán.



ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és az egész miskulanciát (a zöldfűszereket is) ledaráljuk a húsdarálón. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, az ecetet, az olajat és a fűszereket, tűzre tesszük a kondért, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a pépet. Nem szabad magára hagyni, mert odakap. 2-3 óra kell neki, úgyhogy érdemes más konyhai teendőkkel párosítani. Akkor jó, ha nemcsak csíp, de elég sós is. Jó forrón beüvegezzük, 5 percre fejreállítjuk, mehet a dunsztba.



CIFRÁZZAM?
Ahogy a zakuszkának, ennek is házanként más-más titkos receptje van. A hozzávalók közt sok helyen említik a savanykás almát, fűszerei között pedig láttam még görögszénát, lepkeszegmagot, chilit, majoránnát, koriandermagot, és van, aki egy kis cukrot is tesz bele, bár szerintem ha a paradicsom elég édes vagy almát is használtunk, akkor ez szükségtelen.



FELHASZNÁLÁSA:
Sütni való húsok pácolásához vagy már megsült húsok mellé, sült padlizsánhoz, sült krumplihoz, zöldbabhoz, spagettihez, kemény sajtokhoz.


sárgarépa , paradicsompaprika , zeller , csípős paprika , korianderzöld , fokhagyma , kapor , petrezselyem , zellerzöld , bazsalikom , pirospaprika , kurkuma , vörösborecet , paradicsomlé , olaj , kömény

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra