Saly Noémi receptje
2020. július 22.- 1 kg paradicsompaprika
- 1/2 kg csípős, húsos paprika
- 1/2 kg sárgarépa
- 1/2 kg zeller
- 1 nagy fej fokhagyma
- 2 nagy csokor korianderzöld
- 1 nagy csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 szál zellerzöld
- 2-3 szál bazsalikom
- 1 ek pirospaprika
- 1 ek kurkuma
- 1 tk őrölt kömény
- 2-3 ek vörösborecet
- 2 dl sűrű paradicsomlé
- 1 dl olaj
- 1/2 marék só
Tálak, éles kiskés, húsdaráló, nagyfazék, kis üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és az egész miskulanciát (a zöldfűszereket is) ledaráljuk a húsdarálón. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, az ecetet, az olajat és a fűszereket, tűzre tesszük a kondért, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a pépet. Nem szabad magára hagyni, mert odakap. 2-3 óra kell neki, úgyhogy érdemes más konyhai teendőkkel párosítani. Akkor jó, ha nemcsak csíp, de elég sós is. Jó forrón beüvegezzük, 5 percre fejreállítjuk, mehet a dunsztba.
CIFRÁZZAM?
Ahogy a zakuszkának, ennek is házanként más-más titkos receptje van. A hozzávalók közt sok helyen említik a savanykás almát, fűszerei között pedig láttam még görögszénát, lepkeszegmagot, chilit, majoránnát, koriandermagot, és van, aki egy kis cukrot is tesz bele, bár szerintem ha a paradicsom elég édes vagy almát is használtunk, akkor ez szükségtelen.
FELHASZNÁLÁSA:
Sütni való húsok pácolásához vagy már megsült húsok mellé, sült padlizsánhoz, sült krumplihoz, zöldbabhoz, spagettihez, kemény sajtokhoz.
sárgarépa , paradicsompaprika , zeller , csípős paprika , korianderzöld , fokhagyma , kapor , petrezselyem , zellerzöld , bazsalikom , pirospaprika , kurkuma , vörösborecet , paradicsomlé , olaj , kömény