Kalla Kálmán receptje
2018. szeptember 19.- 2 db szép nagy gyöngytyúk
ALAPLÉ
HOZZÁVALÓK:
- a gyöngytyúk minden csontja, nyaka, belsősége
- 100 g sárgarépa szeletelve
- 100 g zeller szeletelve
- 100 g vöröshagyma szeletelve
CSÜLÖK
HOZZÁVALÓK:
- 4 db comb
- 4 db egyforma közepes méretű fehérrépa
- só, bors, kakukkfű
- 1 csésze vörösbor
- 2 csésze barna alaplé a csontokból főzve
- 1 dl olaj
A gyöngytyúk csontjait felaprítjuk, tepsire tesszük, és 180 °C-os sütőben barnára pirítjuk. Időnként átforgatjuk, a végén a felszeletelt zöldségekkel 10 percig tovább pirítjuk. A tepsit kivesszük a sütőből, a csontokat és a zöldségeket átszedjük egy lábosba, és hideg vízzel felöntjük, hogy épp ellepje. A tepsibe öntünk egy csésze vizet, és feláztatjuk a lepirult részt, majd ezt is a csontokhoz öntjük. Lassan felforraljuk, és gyöngyözve főzzük 1 órán át. Finom szűrőn leszűrjük, és kevés keményítővel besűrítjük.
Csülök elkészítése:
A comb felső, széles részéből a húsos oldalon kivesszük a combcsontot, az ízületnél elvágjuk. A dobverő csontot úgy vesszük ki, hogy a húsos, bőrös combot nem vágjuk át. Kibújtatjuk a csontot, így csak egy kis kerek lyuk (nyílás) marad. Ebbe a nyílásba dugunk a tisztított fehérrépából, hogy úgy nézzen ki, mint a csont.
zeller , sárgarépa , vörösbor , comb , gyöngytyúk , vöröshagyma , fehérrépa , alaplé