Receptek

Háromgombás árparizottó (Ovo-lakto-vegetáriánus recept)

Takács Hajnalka dietetikus receptje

2020. július 29.
  • 30 dkg árpagyöngy
  • 5 dkg laskagomba
  • 5 dkg shiitake gomba
  • 5 dkg csiperkegomba
  • 23 gerezd fokhagyma
  • 1 kis cs petrezselyemzöld
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 ek olívaolaj
  • 5 dkg parmezán sajt

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az árpagyöngyöt néhány órára beáztatjuk, majd leszűrjük.

Az olívaolajat felmelegítjük, beletesszük a zúzott fokhagymát, majd miután megkevertük, hozzáöntjük az árpagyöngyöt. Pár percig pároljuk, beleszórjuk a gombákat, sózzuk, borsozzuk.

Folyamatos kevergetés mellett egy-két percig főzzük, majd hozzáöntünk egy kevés alaplét. Közepes lángon addig főzzük, amíg az árpagyöngy teljesen be nem szívja a levet.

Ekkor ismét hozzáadunk egy kevés alaplét, majd ismét főzzük, amíg az árpa magába nem szívja a folyadékot.

Ezt addig ismételjük, amíg az összes levet hozzá nem adagoltuk az ételhez, és az árpagyöngy meg nem fő.

A tűzről levéve belekeverjük a parmezánt is, tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.



Nyers és makrobiotikus
Léteznek atípusos vegetáriánusok is, pl a nyers koszton élők, akik olyan vegán étrendet követnek, ami mellőz minden hőkezeléssel járó műveletet, a fruitariánusok, akik csak gyümölcsöt esznek és ritkán magokat, a natúr konyha hívei, akik tartósító- és növényvédő szerektől, mesterséges adalékanyagoktól mentes táplálékot fogyasztanak, és a makrobiotikus étrendet követők, akik a jin és a jang segítségével rendszerezik az élelmiszereket.

árpagyöngy , laskagomba , shiitake gomba , csiperkegomba , petrezselyemzöld , fokhagyma , zöldségalaplé , olívaolaj , parmezán sajt