Nábelek Zsófi receptje
2018. december 17.Birsalmás csicsókakrémleves
Hozzávalók:
- 500 g csicsóka
- 1 nagy birsalma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 100 g vaj
- 1 l alaplé (vagy víz)
- só, bors
- 2 dl tejszín
A tálaláshoz:
- 1 marék dió
- 2 ek tökmagolaj
A krémlevesek (és egyébként a levesek) könnyű kapaszkodók olyankor, amikor csak kevés időnk van a főzésre, de ez a csicsókaleves nem csak a hétköznapokra ajánlott, hanem néhány kiegészítővel akár ünnepi fogássá is átvariálható.
de ha erre nincs időnk, akkor alaposan felhevített, enyhén kiforralt vaj is tökéletesen működik.
Szeletelővel vagy mandolinnal néhány perc az előkészítés, úgyhogy tulajdonképpen 10-15 perc aktív munkával készíthetünk egy igazán különleges fogást végtelenül egyszerű alapanyagokból. A száraz fehérbor meghatározó a levesben, így lehetőleg jó minőségűt válasszunk. A tökmagolaj, a pörkölt dió, esetleg füstölt sópehely, pirított kesudió vagy paprikaolaj mind olyan kiegészítők, amelyektől igazán ünnepivé válik egy ennyire egyszerű leves is.
Birsalmás csicsókakrémleves elkészítése:
A csicsókát megtisztítjuk, meghámozzuk és félbevágjuk. Éles késsel, szeletelővel vagy mandolinnal néhány milliméter vékony szeletekre vágjuk. Hideg vízbe dobjuk és félretesszük, amíg a többi alapanyagot előkészítjük. A birsalmát meghámozzuk, negyedeljük és kivágjuk a magházát. Ugyanolyan vékony szeletekre vágjuk, mint a csicsókát, majd hideg, citromos vízben félretesszük.
Ekkor hozzáadjuk a csicsókát és alacsony lángon, időnként átkeverve 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a birsalmát, még 5 percig főzzük és felöntjük a száraz fehérborral és hagyjuk újraforrni. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és 15 percig alacsony lángon gyöngyözve forraljuk.
Botmixerrel simára turmixoljuk és ha igazán selymesre szeretnénk, ezen a ponton átszűrjük vagy átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk és ha szükséges fűszerezzük. Tálaláskor néhány szem durvára tört (esetleg előtte megpörkölt) dióval megszórjuk, kevés tökmagolajjal meglocsoljuk.
birsalma , csicsóka , leves , száraz fehérbor , vaj , alaplé , tejszín , dió , tökmagolaj