A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Így készül a retró balatoni hamburger, tisztességesen

Susánszky Ádám receptje

2019. július 16.
  • 1 db hamburgerzsömle
  • 2-3 Salátalevél
  • ¼ Lilahagyma
  • ¼ paradicsom
  • ½ kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 kisebb befőző uborka a savanyú ubis relish-hez
  • 1 szelet érlelt trappista sajt
  • 14 dg marhahúspogácsa

Retró hamburger szósz:

  • 1 evőkanál, lehetőleg házi ketchup
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kávés kanál majonéz
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Megvan a tuti recept, amellyel felidézhetjük a 80-as évek balatoni ízvilágát, és visszahozhatjuk a semmihez sem fogható hamburger ízét. A tihanyi retróburger receptjét a Zing tulajdonosa, Susánszky Ádám alkotta újra és árulta el.
 
„Ahhoz, hogy hangulatában igazán a balatoni emlékeinkhez kapcsolódó Burgert készítsünk, ötvöztük a tónál kapható hamburgerek legjobb elemeit és modernizáltuk őket. A jellemzően sok salátával, kígyóuborkával, és a ketchup-mustár-majonéz szentháromsággal készülő balatoni hamburgerek ízvilágát így hozhatjuk vissza. Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a recepttel közel fél millió forintot gyűjtöttünk össze a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványnak!” - mondta el Susányszky.



Jó minőségű marhasúból gyúrunk 14 dekás húspogácsát, amit mindkét oldalon
3-3 percig magas lángon grillezzük,

majd sózás és borsozás után egy szelet érlelt trappistával letakarva pihentetni tesszük. A forró húspogácsán a sajt kellemesen átmelegszik és kicsit ráolvad.

Félbe vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk a zsömle belsejét, az aljára 2-3 vékonyra vágott saláta levelet teszünk, erre pedig ízlés szerint egy vagy több karika paradicsomot és lilahagymát helyezünk. Meglocsoljuk a házi ketchupból, mustárból és majonézből 1/4-ed,1/4-ed, 1/2-ed arányban készülő retró hamburger szószunkkal. Erre helyezzük a húst, majd

a tetejére az kígyóuborkából, befőzőuborkából és hagymából készülő "ubisali" relisht.

Ehhez a zöldségek felaprítjuk, és a keveréket leforrázzuk ecetes-cukros befőzőlével, majd egy gerezd fokhagymát reszelünk hozzá. Ezzel köszön vissza a strandbüfék régi ízvilága! A zsömle felső részét gyerekkorunk édes-pikáns mustárjával kenjük meg a tökéletes retró összhang elérése érdekében.


zing , hamburger , balaton , retró burger

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra