Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. július 15.(4-8 adag)
HOZZÁVALÓK:
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- só, bors
- 1 kk dijoni mustár
- 1 tk méz
- 1 dl olívaolaj (vagy más, hidegen préselt olaj, pl. napraforgó, dió)
- 1 fej saláta
- 10 dkg vegyes salátalevél (rukkola, galambbegy stb.)
- 1 csokor kapor
- 25 dkg tehéntúró
- 2,5 dl tejföl
Elkészítjük az öntetet: a citromléhez adjuk a reszelt citromhéjat, sót, borsot, mustárt és mézet, elkeverjük. Lassú sugárban, fokozatosan hozzákeverjük az olívaolajat, hogy fényes, sűrű emulzió képződjön.
A salátákat megmossuk, megszárítjuk (salátacentrifuga a legjobb eszköz erre), a fejes salátát levelekre tépkedjük, vagy laskára vágjuk.
Egy nagy üvegtálba rétegezzük: először salátalevelek következnek – vegyesen többféle levél –, erre jön a kapor (nem kell felaprítani). Meglocsoljuk az öntettel, majd rámorzsoljuk a tehéntúró egy részét. Az üvegtál méretétől, magasságától függően ezt folytatjuk több rétegben. A tetejét meglocsoljuk tejföllel, megszórhatjuk felkarikázott újhagymával. A salátát az utolsó percben, közvetlenül tálalás előtt állítjuk össze, hogy minél frissebb maradjon.
citrom , dijoni mustár , méz , olívaolaj , saláta , tehéntúró , kapor , tejföl , vegyes salátalevél