Receptek

Jókai-bableves

Gundel Károly receptje

2020. szeptember 17.
  • 20 dkg nagy szemű szárazbab (pl. lóbab)
  • 1 kg füstölt sertésköröm
  • 160 g füstölt kolbász
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 2 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 g zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek zsír
  • 2 ek liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • ecet vagy tárkonyecet

Csipetke hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 10-12 dkg liszt
  • 1 csipet só
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A babot előző este bő vízbe áztatjuk.

A sertéskörmöt (vagy csülköt) 2 liter vízben puhára főzzük.

Másnap a karikákra vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott és arról villával leszedett zsíron megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, és felöntjük a füstölt ízű lével. Babérlevéllel, zúzott fokhagymával, kis kockákra vágott zöldpaprikával és paradicsommal, illetve – a csülöklétől függően – kevés sóval puhára főzzük.

Közben a kolbászt megsütjük, kivesszük a zsírjából és vékony karikákra vágjuk. Ha a bab megpuhult, a kolbászsírból és lisztből világos rántást készítünk, apróra vágott vöröshagymával, paprikával és
petrezselyemmel meghintve.

Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, csipetkét főzünk bele, és hozzáforraljuk a kolbászkarikákat.

Tálalás előtt apró kockákra vágjuk a csülökhúst, rámerjük a forró levest. Ecettel ízesíthetjük.


Csipetke elkészítése:

A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Ujjbeggyel olyan kis darabokat szaggatunk belőle, amennyire lehet. Egyformábbak lesznek, ha két ujjal finoman megsodorjuk a csipetkét. Forró vízben (vagy levesben) 1-2 perc alatt készre főzzük. Ha később használjuk fel, hagyjuk lisztezett felületen megszáradni, ezután a főzési idő hosszabb lesz.




szárazbab , sertésköröm , füstölt kolbász , sárgarépa , petrezselyemgyökér , babérlevél , fokhagyma , vöröshagyma , paradicsom , zöldpaprika , fűszerpaprika , zsír , liszt , tejföl , ecet , petrezselyem , tojás