Receptek

Kacsamájtorta rebarbarával és cseresznyével

Győrffy Árpád receptje

2021. augusztus 2.

Kacsamájterrine
Hozzávalók:

  • 400 g hízott kacsamáj
  • 8 cl tokaji aszú
  • 25 g narancslekvár
  • só, őrölt feketebors

Kacsamájmousse
Hozzávalók:

  • 100 g kacsamájterrine
  • 80 ml tejszín (habbá verve)
  • 1 db zselatinlap

Rebarbarazselé
Hozzávalók:

  • 100 ml rebarbarapáclé
  • 1 db zselatinlap

Rebarbara
Hozzávalók:

  • 2 szál rebarbara
  • 100 g víz
  • 40 g kristálycukor
  • 8 g Grenadine szirup
  • 5 g bodzaszörp
  • 1 csipet citromsav
  • 1/2 rúd vanília

Tálalás:

  • 4 szál forrázott fehér spárga
  • 8 szem cseresznye
  • rizscsipsz
  • ibolyavirág
  • orgonavirág
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Kacsamájterrine elkészítése:
A kacsamájat kierezzük, ügyelve, hogy ne szedjük túl apró darabokra. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tokaji aszúval. Folpackkal bélelt terrine-formába tesszük és 75 °C-on gőzöljük 45 percig. Ezt követően egy éjszakán át hűtőben préseljük.

Kacsamájmousse elkészítése:
A kacsamájterrine-t finom szövésű szitán átpasszírozzuk. A legalább 10 percre jeges vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatint kevés tejszínben felmelegítjük és az átpasszírozott májhoz adjuk. Óvatosan beleforgatjuk a habot, vigyázva, hogy ne törjük össze.

Rebarbarazselé elkészítése:
A rebarbara levéhez adjuk a legalább 10 percre jeges vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatint, és
felmelegítjük 40 °C-ra, hogy felolvadjon benne.

Kacsamájtorta elkészítése:
A szögletes formánk aljára kerül az 1 cm-es vastagságra vágott kacsamájterrine, amit hűtőben alaposan kidermesztünk. Erre öntjük vékony rétegben a rebarbarazselét már nem melegen, de még mielőtt elkezdene megkötni, ismét hűtőbe tesszük és megvárjuk, amíg kidermed a zselé. Ekkor kerül rá a kacsamáj-mousse-réteg, ezt is alaposan lehűtjük. Amikor megkötött a mousse is, a tortánk készen áll a szeletelésre.

Rebarbara elkészítése:
A rebarbarát vékonyan meghámozzuk és a héját a többi hozzávalóval együtt felmelegítjük, majd a rebarbarával együtt levákuumozzuk. 60 °C-os vízfürdőben 5-10 percig hőkezeljük, majd jeges vízben kihűtjük.

Tálalás:
A rebarbarát és a fehér spárgát egyaránt vékonyra gyaluljuk, és az egyforma vastagságú csíkokat egymás mellé helyezve „szőnyeg”-alapot készítünk a tányérra. Erre kerül a kacsamájtorta, a fehér spárgafej, a cseresznye, a kétféle virág és a rizscsipsz. Fonott kaláccsal vagy brióssal kísérve tálaljuk.


kacsamáj , tokaji aszú , narancslekvár , tejszín , zselatinlap , rebarbara , bodzaszörp , vaníliarúd , fehér spárga , Grenadine szirup , cseresznye , orgonavirág , rizscsipsz

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra