Nábelek Zsófia receptje
2021. február 15.- 2 db bőrös kacsamell
- 1 db nagyobb birsalma
- 1/2 dl fehérbor
- 1 kk barna cukor
- só
A kacsamellet szárazra töröljük mindkét oldalán.
A bőrös felét éles késsel finoman bevagdossuk – minél mélyebben vágjuk be (de nem teljesen a húsig!), annál több zsír sül ki belőle:
Sózzuk mindkét oldalán, a bőrös felére jusson egy kicsivel több.
Tegyük a kacsamelleket bőrös felükkel lefelé hideg, lehetőleg vastag falú vagy öntöttvas serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük melegíteni.
Tartsuk közepes lángon a serpenyőt – akkor jó, ha halkan serceg a kacsa zsírja. Ha hangosan, erősen fortyog, vegyük lejjebb a lángot, míg ha nem hallunk felőle, vegyük kicsit feljebb. Így süssük 8-10 percig, amíg a kacsa aranybarnára és ropogósra sül.
Közben ne piszkáljuk, csak a vége felé ellenőrizzük. Ekkor fordítsuk meg, süssük további két percig, majd emeljük egy tányérra és hagyjuk pihenni, amíg elkészül mellé a birsalma.
A zsír nagy részét öntsük ki a serpenyőből, de hagyjunk benne két evőkanálnyit.
A gyümölcsöt meghámozzuk, kivágjuk a kemény magházát, majd kb. 2 centis gerezdekre, cikkekre vágjuk. Szórjunk egy kiskanálnyi barna cukrot a serpenyőbe, majd tegyük hozzá a birsalma-szeleteket és pirítsuk minden oldalát aranybarnára.