Auguszt Olga receptje
2018. július 20.HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1 kk tibeti só
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 kk só (legyen magyar)
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg barack
- 5 dkg vaj
- 5 dkg méz
- 1 db lime leve
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
A vajat egy tálban összegyúrjuk a cukorral, majd a lisztet is hozzátesszük. A liszt egyharmada helyett durvára darált mandulát tettem, így még ropogósabb lesz. Jelen esetben a barackmag belsejét is össze lehet darálni. Fűszerezhetjük fahéjjal, citromhéjjal, szegfűszeggel. Az összeállt tésztát hűtőbe tesszük.
Linzer elkészítése:
A linzertészta nagyon egyszerű, az apám mindig így mondta: 3-2-1. A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőbe tesszük. Egy-két óra múlva, mikor már hideg, 1 cm vastagra nyújtjuk és belefektetjük a formába. Körbevágjuk a forma szélénél. A fémformában hamarabb sül, a szilikonformában nagyobb a hőigénye, mert a szilikon szigetel. 160 °C-on elősütjük, sötétsárga legyen a színe. Ez azért fontos, mert ha lédús gyümölcsöt (almát, barackot stb.) teszünk rá, a gyümölcs még sütés közben is levet ereszt, ami nem engedi megsülni az alsó réteget.
Szósz elkészítése:
Kimagozzuk és felvágjuk a barackot, s mi után a többi hozzávalóból egy serpenyőben elkészített szószt felhevítettük, átforgatjuk benne a nyers gyümölcsöt. Melegen átszedjük az elősütött linzerlapunkra, tetejére angol morzsát szórunk. 160-180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük.
lime , kajszibarack , méz , liszt , vaj , cukor , Nem piskóta , Auguszt Olga