Reszkető Tamás receptje
2020. június 27.- 750 g darált marha
- 80 ml Worcester-szósz
- 20 g bacon
- 130 g salottahagyma
- verjus
- 1/2 fej hagyma
- 40 g majonéz
- 20 g dijoni mustár
- 100 g cheddar sajt
- vaj vagy olaj
- 1 db jégsaláta
- 1 db paradicsom
- só, bors
ROPOGÓS SÜLT BURGONYA
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb burgonya, fejenként
- só
- kb. 1,5 liter olaj
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
A húst ledaráltatjuk a hentessel. Csak borsozzuk, kevés Worcester-szósszal ízesítjük, húspogácsát formázunk belőle és betesszük a hűtőbe. A szeletelt füstölt bacont egy serpenyőben megsütjük.
A salottahagymát vékonyra felszeleteljük, majd a baconzsíros serpenyőben megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, ha kezd barnulni, felöntjük egy kevés verjus-vel.
A szószhoz vágjunk apróra egy kevés hagymát, adjuk hozzá a majonézt, a dijoni mustárt, és keverjük össze.
A húspogácsát süssük oldalanként 2-2,5 percig, ha közepesen átsütve, illetve 3-3,5 percig, ha jól átsütve szeretjük. (Ha grillen készítjük, ne felejtsünk el füstölőfát használni.)
Amikor megfordítjuk, tegyük rá a pirított salottahagymát és egy szelet cheddar sajtot, így majd szépen ráolvad. A buci mindkét oldalát kevés vajon vagy olajon megpirítjuk, majd megkenjük vajjal: tegyünk rá egy kevés jégsalátát, majd a húst, a szószt, egy szelet paradicsomot, végül a tetőt.
Ropogós sült burgonya elkészítése: Ne pucoljuk, csak mossuk meg a burgonyákat (használjunk új- vagy sárga burgonyát). Vágjuk nagyobb cikkekre, csepegtessük le teljesen szárazra, majd tegyük 90-100 °C-os olajba: konfitáljuk néhány percig, amíg elkezd színt kapni. Ha már félig megpuhult, kivesszük az olajból, magasabb hőfokra tesszük az olajat (kb. 140-150 °C), majd ropogósra, aranybarnára sütjük a krumplit. Tálaláskor sózzuk, fűszerezzük, és megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel.
hamburger , darált marha , bacon , salottahagyma , majonéz , dijoni mustár , hagyma , cheddar sajt , jégsaláta , paradicsom , Worcester-szósz