Fekete Antonio receptje
2018. március 27.- 20 dkg rizottórizs (arborio vagy carnaroli)
- 50 g salotta vagy egy kis fejű vöröshagyma, finomra vágva
- 50 ml olívaolaj
- 1 szál kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 ml száraz fehérbor
- 6 dl sótlan zöldségalaplé
- 30 g parmezán, frissen reszelve
- 10 dkg vaj
- 1 db kápiapaprika kis kockára vágva
- 4 db sült kápiapaprika pürítve (lehetőleg faszénparázson sütve, hámozva, lemosva, majd pürítve)
- só, frissen őrölt bors
BÁRÁNYMÁJ
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg báránymáj lehártyázva, kierezve
- 50 ml olívaolaj
- 50 g vaj, kockára vágva
- 1 szál friss rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma héjastul megzúzva
- só, frissen őrölt bors
Kevés előmelegített olívaolajon átmelegítjük a rizst, majd hozzáadjuk a salottát, a kakukkfüvet, a fokhagymát, és átkeverjük. Felöntjük fehérborral, és teljesen elpároljuk. Ekkor felöntjük a felforrósított alaplé felével.
A RIZOTTÓ BEFEJEZÉSE:
Az előkészített rizst kivesszük a hűtőszekrényből, vastag falú lábosba tesszük, és felöntjük 2 dl alaplével. Forraljuk, és óvatosan kevergetjük.
Előmelegített serpenyőbe kevés olívaolajat teszünk, beledobjuk a fokhagymagerezdet és a rozmaringszálat. Ebben pirítjuk mérsékelten erős lángon a gondosan leszárított májszeleteket. A szeletek mindkét oldala kapjon szép színt, de a belseje maradjon rózsaszín.
TÁLALÁS:
A rizsre adjuk a májszeletet. Friss salátalevelekkel körítjük, kiskanálnyi szárnyas-pecsenyelével öntözzük meg.
kápia , rizottórizs , olívaolaj , salotta , kakukkfű , fokhagyma , fehérbor , zöldségalaplé , parmezán , vaj , kápia paprika , báránymáj , rozmaring