Katona György receptje
2019. október 27.- 1 db bronzpulyka vagy bébipulyka (kb. 4000 g)
- kis csokor kakukkfű
- 12 szem szegfűszeg
- 8 szem szegfűbors
- 1 db csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 4 db babérlevél
- 1 tk koriandermag
- 4 ek mogyoróolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 db narancs
- 1 db alma
- 1 l szárnyasalaplé
- őrölt bors
- ujjnyi friss gyömbér
- durva szemű tengeri só
A TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 500 g kalács
- 200 g előfőzött gesztenye
- 100 g puha aszalt szilva
- 1 db alma
- 2 ek vaj
- só, bors
- kakukkfű, szegfűszeg, csipet gyömbérpor
Közben elkészítjük a tölteléket: a kalácsot felszeletelve megpirítjuk és kockákra vágjuk, majd összekeverjük a feldarabolt almával, szilvával, a gesztenyével, a fűszerekkel és a vajjal. Végül a pulyka hasüregébe töltjük. Tepsibe helyezzük, köré öntjük a páclevet és a maradék alaplét, majd fólia alatt 140 °C-on kb. 2-2,5 óráig sütjük (a bronzpulykát hosszabban).
Végül levesszük a fóliát, és további 20 percig sütjük 180 °C-on, gyakorta locsolva a pecsenyelével. Aki szereti, az utolsó 20 percben süthet mellette még gyümölcsöket. Sütés után a pulykát legalább 10 percet pihentetjük, hogy szépen lehessen szeletelni.
bébipulyka , kakukkfű , szegfűszeg , csillagánizs , fahéj , babérlevél , koriandermag , mogyoróolaj , vöröshagyma , narancs , zöld alma , gyömbér , só , bors