Száraz Zsuzsanna receptje
2020. szeptember 24.- 15 dkg lágy kecskesajt vagy kecskesajtkrém
- 15 dkg házi sajtkrém
- 2 ek vaj
- 10 dkg keményebb kecskesajt (lehet érlelt is, a legjobb, ha morzsolható)
- 1 kis csokor bazsalikom néhány ág kakukkfű
- néhány csipet borskeverék (ízlés szerint fekete, fehér és rózsabors)
- 50 g olajban eltett szárított paradicsom
- 3 db narancs
- 3 ek narancslekvár
- 1 db lapzselatin jeges vízbe áztatva, használat előtt kifacsarva
- pirított, szeletelt mandula
Kenhető állagúra melegítjük a vajat. A lágy sajtokat egy tálban elkeverjük, alaposan hozzádolgozzuk a vajat és ízesítjük a borsokkal, ha szükséges, sóval, akár mézzel. Belekeverjük a kakukkfű lecsipegetett leveleit és a nagyon vékonyra aprított bazsalikomleveleket, belemorzsoljuk a kemény kecskesajtot, és ízlés szerint narancshéjat reszelünk bele.
A narancsokat a héjak lereszelése után kifilézzük, a gerezdek felét kisebb darabokra vágjuk és lecsepegtetjük, majd óvatosan a kecskesajtos masszába forgatjuk. Egy kis forralóba facsarjuk a narancsmaradékok levét, forraljuk, míg besűrűsödik, belekeverjük a lekvárt és a lapzselatint.
Vékony csíkokra vágjuk a szárított paradicsomot, és a maradék narancsfilével együtt a kihűlt narancslekváros masszába keverjük. Egy kisebb, fóliával kibélelt pástétom- vagy őzgerincformát (praktikusan habzsákból) félig megtöltünk a kecskesajtos masszával. Egyenletes csatornát képezünk a massza közepén, a széleket egyenesre dolgozzuk, és a mélyedésbe a forma egész hosszában paradicsomos-narancsos keveréket töltünk.
Mélyhűtőben kissé kidermesztjük, majd igyekezve nem lyukakat hagyni, feltöltjük a formát a kecskesajtos krém maradékával és lesimítjuk.
kecskesajt , házi sajtkrém , vaj , bazsalikom , bors , narancs , narancslekvár , szárított paradicsom , lapzselatin , mandula