Istvándy Csilla receptje
2019. július 10.HOZZÁVALÓK:
- 1 db egész mangalicatarja (1,5 kg)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1-1,5 l mangalicazsír (amennyi ellepi a húst)
- só, bors, kömény ízlés szerint,
- összekeverve (ebből lesz a húspác)
HOZZÁVALÓK:
- 2 fej • lila káposzta
- 2 fej • vöröshagyma
- 6 db • réteslap
- 3 db • mangalicasertés-háló
- kömény, só, kevés cukor, ecet
HOZZÁVALÓK:
- 12 db közepes burgonya
- mangalicazsír, só
Az egész tarját ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, és az előre elkészített sópáccal mindkét oldalát befűszerezzük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és ujjnyi vastagságú mangalicazsírral megkenjük, erre helyezzük a befűszerezett tarjaszeleteket. A vöröshagymát és a fokhagymát felszeleteljük, és egy-egy hússzeletre 2-3 szelet fokhagymát és vöröshagymát helyezünk. A húst mangalicazsírral addig öntjük fel, amíg teljesen el nem lepi. Ezután alufóliával betakarjuk, és 180 °C-os sütőben másfél óráig sütjük, amíg vajpuha nem lesz. Ezután a zsírt leöntjük róla, és a sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Dinsztelt káposzta elkészítése:
A vöröshagymát vékony szeletekre szeljük és mangalicazsíron megpároljuk. A torzsája nélkül legyalult lila káposztát a vöröshagymára helyezzük. Sóval, köménnyel, cukorral és ecettel ízesítjük. Sűrű kevergetés mellett fedő alatt 20-30 perc alatt megdinszteljük. A mangalica-zsírhálót bő vízben megmossuk, és a vizet kinyomkodjuk belőle. Kiterítjük az asztalra, és ráhelyezzük a réteslapot. Ez után a dinsztelt káposztát úgy helyezzük rá, mintha hagyományos rétestöltelék lenne. A réteslapot a zsírhálóval együtt feltekerjük. Nem kenjük meg se zsírral, se olajjal, hiszen a zsírháló 20-30 perc alatt 180 °C-on szépen rápirul a réteslapra.
Sült burgonya elkészítése:
Tálalás:
A felszeletelt „káposztás rétest” a tányérra helyezzük, mellé tesszük a burgonyát, végül a húsokat, melyeket a pecsenyelével meglocsolunk.
mangalica , mangalicatarja , vöröshagyma , fokhagyma , mangalicazsír , lila káposzta , köménymag , réteslap , burgonya , mangalicasertés-háló