Receptek

Klafuti avagy tejes pite

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. július 22.
  • 10 dkg lágy vaj
  • 10 dkg finom mandulaliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg cukrászkrém
  • 10 g kukoricakeményítő (Maizena)
  • 2 csipet só

CUKRÁSZKRÉM HOZZÁVALÓK:

  • 500 ml tej
  • 10 dkg cukor
  • 6 db tojássárgája
  • 45-50 g liszt (vagy 40 g kukoricakeményítő)
  • 1 rúd vanília
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Készülhet palacsintatésztából vagy császármorzsa tésztájából, mandulaliszttel vagy anélkül. A rusztikus desszertnek emelkedettebb polgári változata az, amikor cukrászkrémet vegyítünk mandulaliszttel és vajjal, valamint további cukorral és keményítőliszttel. A cukrászkrém ilyenkor az összmennyiség 25-30 százaléka.

Habosra keverjük a vajat a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a mandulalisztet, végül a keményítőt. Amikor homogén, belekeverjük a cukrászkrémet. Kivajazott, cukorral vékonyan behintett porcelánformába töltjük 1-1,5 cm magasan. A kisebb darabra vágott gyümölcsöt belekeverhetjük a tésztába, a nagyobb darabokat a massza tetejére helyezzük.160 °C-os sütőben dermedésig készítjük. Mikor kész, meghinthetjük kevés cukorral, amit konyhai lángszóróval rákaramellizálunk.

Cukrászkrém elkészítése:
A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart velőjével. A tojássárgáját a cukorral habos-fehérre keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet (illetve a keményítőt), majd a forró tej egyharmadával homogénre keverjük, és ezt a masszát beleöntjük a többi tejbe. Még 1-2 percig forraljuk, közben habverővel folyamatosan keverjük, ügyelve rá, hogy az alja ne égjen le.

Felforraljuk (a liszt, illetve a keményítő nem engedi kicsapódni a tojást), leszűrjük. A legjobb, ha ezután folyamatosan keverjük, míg langyosra nem hűl. A tetejét műanyag fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.

A cukrászkrémet érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, sok mindenre felhasználható, sokféleképpen variálható. Adhatunk hozzá mandulát, marcipánt, csokoládét. Ha tejszínhabot és zselatint adunk hozzá, akkor krémes készítéséhez használhatjuk.



Megjegyzés: Klafuti készíthető rebarbarával, cseresznyével, meggyel, őszi- vagy sárgabarackkal, körtével vagy más gyümölccsel.

tej , tojás , vaj , mandulaliszt , porcukor , cukrászkrém , kukoricakeményítő , liszt , vaníliarúd

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra