Készülhet palacsintatésztából vagy császármorzsa tésztájából, mandulaliszttel vagy anélkül. A rusztikus desszertnek emelkedettebb polgári változata az, amikor cukrászkrémet vegyítünk mandulaliszttel és vajjal, valamint további cukorral és keményítőliszttel. A cukrászkrém ilyenkor az összmennyiség 25-30 százaléka.
Habosra keverjük a vajat a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a mandulalisztet, végül a keményítőt. Amikor homogén, belekeverjük a cukrászkrémet. Kivajazott, cukorral vékonyan behintett porcelánformába töltjük 1-1,5 cm magasan. A kisebb darabra vágott gyümölcsöt belekeverhetjük a tésztába, a nagyobb darabokat a massza tetejére helyezzük.160 °C-os sütőben dermedésig készítjük. Mikor kész, meghinthetjük kevés cukorral, amit konyhai lángszóróval rákaramellizálunk.
Cukrászkrém elkészítése:
A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart velőjével. A tojássárgáját a cukorral habos-fehérre keverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet (illetve a keményítőt), majd a forró tej egyharmadával homogénre keverjük, és ezt a masszát beleöntjük a többi tejbe. Még 1-2 percig forraljuk, közben habverővel folyamatosan keverjük, ügyelve rá, hogy az alja ne égjen le.
Felforraljuk (a liszt, illetve a keményítő nem engedi kicsapódni a tojást), leszűrjük. A legjobb, ha ezután folyamatosan keverjük, míg langyosra nem hűl. A tetejét műanyag fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön, és felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
A cukrászkrémet érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, sok mindenre felhasználható, sokféleképpen variálható. Adhatunk hozzá mandulát, marcipánt, csokoládét. Ha tejszínhabot és zselatint adunk hozzá, akkor krémes készítéséhez használhatjuk.
Megjegyzés: Klafuti készíthető rebarbarával, cseresznyével, meggyel, őszi- vagy sárgabarackkal, körtével vagy más gyümölccsel.