Nábelek Zsófia receptje
2021. március 22.- 550 g liszt
- 150 g zsír
- 20 g élesztő
- 50 g langyos tej
- 2 tk só
- 2,5 dl tej
- 2 db tojás
- 2 tk egész kömény
Az élesztőt az 50 g langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet és a sót összemorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tejet, a felfuttatott élesztőt és egy tojást, majd sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
Ezután nyújtsuk fél centi vastagra, kenjük be egy felvert tojással és daraboljuk fel vékony hasábokra.
Szórjuk meg köménymaggal, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
A tetejére szórhatunk reszelt sajtot, tökmagot, mákot, szezámmagot is. Ha római köményt használunk kevés őrölt kardamommal keverve, egzotikus ízhatástérhetünk el.