Auguszt Elemér-Auguszt Olga receptje
2018. március 13.- 20 dkg egész tojás (4 db tojás)
- 12 dkg sárgája (4 db sárgája)
- 24 dkg cukor
- 16 dkg fehérje (4 db fehérje)
- 27 dkg liszt
- 1 dkg sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
2. Az egész tojást és a sárgáját felverjük a fele cukorral.
3. A tojásfehérjét felverjük a másik fele cukorral.
4. A 2. és 3. pontban felvert tojáshabot habverővel óvatosan összekeverjük. A tojásfehérje nagyon kényes, nem szabad sokáig keverni, mert elveszti a nagy nehezen belevitt levegőbuborékokat.
5. A felvert tojásfehérjébe egyenletesen beleszórjuk a lisztet, a sütőport és a citromhéjat. Én a lisztet mindig egy papírlapra (sütőpapírra vagy szétvágott cukorszacskóra) szitálom, majd ezt félbehajtva, mint valami kis vályúból, egyenletesebben tudom a lisztet szórni.
6. Beleöntjük a megolvasztott vajat, lazán keverjük.
7. A masszát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére szeletelt mandulát szórunk.
8. Előmelegített sütőben, 160-180 °C-on sütjük, fél óráig. Ez nem könnyű otthoni sütőben, mert én még nem láttam olyan sütőt, ahol a sütőtérbe helyezett hőmérő ugyanazt mutatta volna, mint a külső kijelző. Tehát, ha tehetjük, mérjük meg a hőmérsékletet magunk.
9. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.