Krausz Gábor receptje
2019. február 18.- 4 db báránycsülök
- 1 db sárgarépa
- 2 szár angolzeller
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kakukkfű, rozmaring, babérlevél
- 1 tk paradicsompüré
- só, bors
- 1 l vörösbor
- 2 l csirke- vagy marhahúsalaplé
SALOTTAJUS
HOZZÁVALÓK:
- 8 fej salotta
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 ek barna cukor
- 3 dl balzsamecet
- kakukkfű, rozmaring
A csülköket sózzuk, borsozzuk, kevés olajat hevítünk, és hirtelen kérgezzük a húst minden oldalán. Tegyük félre, majd ugyanebben az edényben pirítsuk a felkockázott zöldségeket, zöldfűszereket és a paradicsompürét, öntsük fel a borral, majd az alaplével. Tegyük bele a húst és az egészet fedjük le. 150 °C-os sütőben három órán át lassan süssük. Akkor jó, ha éppen nem csúszik le a csontról a hús.
Salottajus elkészítése:
Forró serpenyőben olajat hevítünk, majd a megpucolt salottákat és fokhagymát szép lassan karamellizáljuk az apróra vágott zöldfűszerekkel. Szórjuk meg cukorral, és ha elolvadt, szépen öntsük fel balzsamecettel és hagyjuk, hogy visszaredukálódjon a felére. Ezután hozzáöntjük a sült hús átszűrt levét és az egészet visszaforraljuk a kellő állagúra. Burgonyapürével tálaljuk.
vörösbor , kakukkfű , rozmaring , babérlevél , angolzeller , sárgarépa , báránycsülök